Afgelopen week sprak ik met een ambtenaar van een gemeente in de Randstad die zich bezighoudt met klimaatadaptatie. We kwamen tot een schokkende conclusie: we stoppen nog te veel moeite en geld in het geografische en economische middelpunt van Nederland. Dan heb ik het natuurlijk over de regio waar deze ambtenaar werkt: de Randstad.
Dat terwijl deze regio over een jaar of tweehonderd onder water staat.
De logische vervolgvraag op deze conclusie was dan ook: wat gaat de nieuwe hoofdstad worden?
“We stoppen nog te veel moeite en geld in het geografische en economische middelpunt van Nederland. […] De Randstad.”
Voor mij was het antwoord simpel: dat wordt natuurlijk het gebied wat we tegen die tijd in de volksmond ‘De Groene Metropoolregio’ noemen. Mijn gesprekspartner was overigens niet gelijk overtuigd.
Terug naar het verstedelijkingsconcept Arnhem-Nijmegen-Foodvalley zoals we die in de Provinciale Staten hebben besproken op 29 september, want dit is natuurlijk een mooie aanvulling op het idee wat ik net opperde. Dit concept vormt de basis voor voor de broodnodige samenwerking om grootstedelijke uitdagingen aan te gaan. Deze uitdagingen komen samen met de verwachte groei van 250.000 nieuwe inwoners van Arnhem, Nijmegen en Foodvalley.
De PvdA heeft vertrouwen in het concept zoals dat nu voorligt. Gedeputeerde Staten heeft de eerder gemaakte kanttekeningen vanuit de Provinciale Staten goed meegenomen en de lessen vanuit Kracht van Oost 2.0 zijn duidelijk zichtbaar. De grote keuzes moeten echter wel nog echt komen.
In het concept staat nu vooral waar we graag méér van zien: landschap, woningen, vervoer en natuur. Maar waar willen we eigenlijk mínder van?
“In het concept staat nu vooral waar we graag méér van zien[…]. Maar waar willen we eigenlijk mínder van?”
In de uitgangspunten van dit concept valt letterlijk te lezen: “We willen veel in onze regio en de beschikbare ruimte is schaars.” Daar is natuurlijk niets aan gelogen. Niet alles kan overal, deze woorden komen wellicht wel bekend voor.
Wat de PvdA betreft is het voor nu belangrijk dat het belang van deze verstedelijkingsstrategie bij alle gemeenten duidelijk wordt en dat de keuzes in ruimtelijke dilemma’s al vroeg in het proces worden geschetst.
We willen hierbij enkele overwegingen aan meegeven. Zo is de keuze tussen in- en uitbreiding een vals dilemma. Ook binnenstedelijk groen en hogere bebouwing spreken elkaar niet tegen, vandaar dat we benieuwd waren naar de reactie van de gedeputeerde op de motie van het CDA, over aansturing op kwaliteit en de hoeveelheid groen in de directe leefomgeving.
Gedeputeerde Peter Kerris gaf hierbij aan dat de provincie dit niet kan afdwingen, omdat de primaire bevoegdheid hierover bij de gemeenten liggen. Wel benoemt de provincie dit belang uiteraard bij de gemeenten. De motie vinden wij erg sympathiek, maar we willen niet op de stoel van gemeenten zitten en konden hier daarom niet mee instemmen.
In het bijzonder willen we hier als laatste nog iets aan toevoegen: zorg dat er niet alleen voldoende woningen, maar ook voldoende werk naar deze regio komt. We moeten niet het pendeloord van de Randstad worden. We moeten een sterke, toekomstgerichte en leefbare economie worden in het hart van ons land. Ook als Gelderland straks, over tweehonderd jaar, het centrum van Nederland is. We zien dit met goede moed tegemoet, aangezien het concept van deze verstedelijkingsstrategie is aangenomen door de Provinciale Staten!
“Zorg dat er niet alleen voldoende woningen, maar ook voldoende werk naar deze regio komt.”