In het vizier van De Jager: ‘In de stank van Parenco’

Door Karin Jeurink op 13 mei 2022

Je niet gehoord voelen door overheden of instanties. Verstrikt raken in bureaucratie of met de rug tegen de muur staan door regels die je niet begrijpt. In het programma In het vizier van De Jager ontrafelt presentatrice Inge de Jager verhalen van Gelderlanders die in de knel zitten en geen gehoor vinden.

In het vizier van De Jager wil deze Gelderlanders een stem geven en haalt wederhoor. Het programma legt op indringende wijze bloot hoe wanhopig burgers zijn als ze zich niet gehoord voelen, en wat dit doet met het vertrouwen van mensen in overheden en instanties. En hoe in het slechtste geval partijen tegenover elkaar komen te staan en elkaar niet meer kunnen vinden.

Karin Jeurink in ‘In het vizier van De Jager’.

Ook over Parenco maakte De Jager onlangs een uitzending. Al jaren klagen omwonenden van deze papierfabriek over geur- en stankoverlast. Vooral sinds het Renkumse bedrijf in 2016 een productielijn voor karton opstartte lijken de problemen flink toegenomen. Een onverklaarbaar hoog aantal sterfgevallen is voor omwonenden een teken aan de wand. Het bedrijf zegt binnen de normen van de vergunning te opereren. Bewoners voelen zich door Parenco niet serieus genomen en willen dat de Provincie Gelderland als eindverantwoordelijk steviger aan de teugels gaat trekken.

“Als ik praat met inwoners van Renkum, merk ik dat zij het gevoel hebben dat ze de omgevingsdiensten moeten bewegen met de kennis die ze hebben”, zegt Karin Jeurink. Het zou eigenlijk zo moeten zijn, dat ze tegen de omgevingsdiensten zeggen dat ze last ervaren en de vraag kunnen neerleggen wat er gaat gebeuren. En dan een goed antwoord krijgen. Ik vind het heel vervelend dat dat niet gebeurt. Daar is meer aandacht voor nodig.”

Bekijk de uitzending hier:

 

Karin Jeurink

Karin Jeurink

De lucht die je inademt, de geur die je ruikt buiten of het dat je hoort in je tuin of in de straat hebben allemaal invloed op jouw geluk en gezondheid. De provincie kan veel invloed hebben op jouw leefomgeving. Dat is waar ik, Karin Jeurink, lid van de Provinciale Staten, voor jou het verschil

Meer over Karin Jeurink