Week van de Hitte: zorgen om branden bij afvalbedrijven

16 juni 2021

Deze week, 14 tot en met 17 juni, is door de provincie Gelderland uitgeroepen tot de Week van de Hitte. De timing kon niet beter zijn met de tropische temperaturen waar we deze week van mogen genieten. Maar met de komst van de zomer zien we ook een probleem rijzen: het aantal branden bij afval- en recyclingbedrijven.

Vandaag was er bijvoorbeeld een grote brand bij een afvalbedrijf in Zwolle, vorige week in Doetinchem. Eind mei schoten in Hengelo de vlammen metershoog de lucht in. Datzelfde gebeurde medio april in Winterswijk en in maart nog in Deventer. Om maar een aantal voorbeelden in het oosten van ons land te benoemen. En we mogen uiteraard de grote brand in Varsseveld, in 2018, niet vergeten.

Het voorkomen van branden bij afvalbedrijven draagt bij aan een gezonde leefomgeving. De provincie is bevoegd gezag voor de meeste afval- en recyclingbedrijven. Gezien de branden, die regelmatig voorkomen, stelt de PvdA een aantal vragen aan Gedeputeerde Staten:

  • Op welke wijze wordt het risico op brand meegenomen in de risicoanalyse en prioritering op toezicht bij afvalbedrijven?
  • Worden branden bij afvalbedrijven consequent gemeld als ongewoon voorval bij het Provincieloket of de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA)?
  • Worden er preventieve aspectcontroles gehouden op brandveiligheid bij afval- en recyclingbedrijven? Indien dit niet het geval is, wil Gedeputeerde Staten hier eventueel aan beginnen?

Wij kijken uit naar de antwoorden en houden jullie uiteraard op de hoogte!

De brand bij afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld (2018). Foto: Omroep Gelderland/Jordi Deckert