Ministerie laat Gelderse cultuur in de kou staan

6 augustus 2020

Recent heeft het Fonds Podiumkunsten de toekenningen voor de subsidieperiode 2021-2024 gepubliceerd. Deze zijn hier te lezen. Van de 202 aanvragen die zijn gedaan zijn slechts 78 gehonoreerd met een toekenning van een subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Dit is een schamele 39% van alle aanvragen.

Wanneer we inzoomen op deze toekenningen valt op dat er slechts 11 aanvragen zijn gedaan in landsdeel Oost. Geen van deze aanvragen heeft een subsidie toegekend gekregen. Het door het kabinet en Tweede Kamer eerder onderkende belang van de regionale spreiding van de cultuursubsidies is in het geval van het Fonds Podiumkunsten in geen velden of wegen te bekennen.

Onder andere Orkest de Ereprijs heeft wel een positief advies gekregen voor een subsidie, maar mag het geadviseerde bedrag van €200.000,- niet ontvangen. Het is onduidelijk waarom Orkest de Ereprijs geen geld zal ontvangen, maar organisaties in de Randstad die eveneens een positief advies hebben gekregen wel kan rekenen op een subsidie. Ook organisaties als Kompagnie Kistemaker, BOT en tgECHO hebben een positief advies gekregen, maar zullen €0,- bijgeschreven krijgen op hun bankrekening.

Dit wringt nog meer, omdat de culturele organisaties nu niet alleen te maken krijgen met de tegenvallers door de coronacrisis, maar ook door het wegvallen van de financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten voor de volgende subsidieperiode. Het niet toekennen van de aangevraagde, en positief geadviseerde, subsidies kan verregaande consequenties hebben voor de betrokken organisaties.

Nu er aanzienlijk minder financiën vanuit het Rijk worden bijgelegd in Gelderland, maar het kabinet en de Tweede Kamer eerder wel het belang van regionale spreiding hebben erkend, stellen wij samen met onze coalitiepartners schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.

Gelet op het belang van de betrokken organisaties willen wij het College oproepen om onderstaande vragen zo spoedig mogelijk van antwoord te voorzien.

  1. Heeft het College van Gedeputeerde Staten kennis genomen van de toekenning van de subsidies door het Fonds Podiumkunsten zoals deze op, of rond, 3 augustus zijn gepubliceerd?
  2. Is het College, net als de vragenstellers, van mening dat het feit dat geen van de aanvragers uit landsdeel Oost, ondanks een positief advies, een toekenning heeft gekregen laat zien dat er geen goede regionale spreiding is?
  3. Is het College, net als de vragenstellers, van mening dat er gelet op de huidige situatie waarmee organisaties nu geconfronteerd worden door de coronacrisis het onlogisch is om hen wel een positief advies te geven, maar geen subsidie toe te kennen? Hierbij in ogenschouw nemend dat deze organisaties voorgaande jaren wel een subsidie hebben mogen ontvangen van het Fonds Podiumkunsten.
  4. Is het College bereid om gezamenlijk met andere provincies, gemeenten en organisaties op korte termijn een lobby te doen bij de Tweede Kamer en het kabinet om extra middelen in te zetten, zodat zij die een positief advies hebben gekregen alsnog een subsidie mogen ontvangen?

Bovenstaande vragen zijn gezamenlijk ingediend met VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie.