PvdA Gelderland vraagt spoeddebat aan over World Food Center

Door Fokko Spoelstra op 30 september 2021

Tijdens de Provinciale Statenvergadering op 29 september hebben we een spoeddebat aangevraagd over het World Food Center. Onze provincie geeft een forse subsidie aan dit project in Ede, met als voorwaarde dat ook het foodgerelateerde bedrijfsleven een mooie duit in het zakje doet. Tot op heden blijkt deze duit eerder wat kleingeld te zijn.

Beeld: World Food Center

De PvdA vindt het bijzonder dat als de Provinciale Staten in het zomerreces even niet goed had opgelet een project van deze onopgemerkt de Statenzaal zou passeren. Immers: Gedeputeerde Staten toont zich bereid om een forse miljoenensubsidie toe te kennen.

Kort na de oordeelsvormende vergadering om het tweede deel van de subsidie, dit keer ging het om €14 miljoen, toe te kennen hadden we nog wel een aantal vragen. De PvdA wilde eerst graag een antwoord voordat we een oordeel konden vellen of we nog aanvullende wensen of bedenkingen hadden op het definitieve besluit van de gedeputeerde.

We zijn zeker niet vergeten dat we in 2019 als Provinciale Staten al hebben ingestemd om onder voorwaarden €17 miljoen vrij te maken voor het ambitieuze plan in Ede. In februari van dat jaar was de PvdA erg enthousiast over het concept van het World Food Center: we feed each other. Het plan wat werd gepresenteerd sloot aan op de actuele ontwikkelingen op het gebied van kringlooplandbouw, eiwittransitie, gezonde voeding en de agrarische sector. Wat ons betreft echt een thema waar het goed van is dat veel mensen er kennis van nemen: niet op een belerende, wel op een aantrekkelijke manier.

En waar kunnen we beter aandacht besteden aan we feed each other dan in onze eigen Gelderse Foodvalley? En hoe mooi is het dan dat deze parel in wording op het gebied van voedseleducatie mag ontstaan bij de Mauritskazerne te Ede? Op inhoud vonden, én vinden, we dat een mooi verhaal.

Maar de PvdA heeft wel vraagtekens bij de haalbaarheid van het aantal bezoekers. Hoe reëel is het dat jaarlijks 300.000 bezoekers de World Food Center Experience gaan beleven?

Hoe reëel is het dat jaarlijks 300.000 bezoekers de World Food Center Experience gaan beleven?

Fokko Spoelstra heeft in zijn omgeving mensen gevraagd of hiervoor naar Ede zouden gaan. “Dan moet ik eerlijk zeggen, hoewel misschien niet geheel representatief, dat ik veel positieve reacties ontvang. Eten, en vooral gezond eten, trekt wel degelijk. Het intrigeert ook, want niet alle gezonde voeding groeit in de supermarkt, zal ik maar zeggen.”

Eigen onderzoek en onderbuikgevoel zijn uiteraard niet voldoende. “Daarom ben ik blij dat we als Provinciale Staten in 2019 al hebben gevraagd om een second opinion op de haalbaarheid van het concept, de business case, de inkomsten van sponsoren en erg belangrijk: de bezoekersaantallen.”

Fokko Spoelstra tijdens het spoeddebat over de World Food Center Experience.

 

Wat is de uitkomst van deze second opinion? “Hieruit blijkt dat de business case haalbaar is en de benodigde bezoekersaantallen voor een break-even te halen zijn, mits er sprake is van voldoende marketing en de wow-factor.”

In de oordeelsvormende vergadering is door de gedeputeerde uiteengezet dat door de samenwerking met het Amerikaanse BRC Imagination Arts en een draaiend theater een wow-factor te creëren is en dat er ook voldoende budget voor de marketing opzij wordt gezet om de factor te realiseren. Hierdoor is de World Food Center Experience niet alleen wow bij de opening, maar ook tot ver daarna.

“Met de second opinion zijn we wat betreft de bezoekersaantallen en de wow-factor wel gerustgesteld, maar we beseffen ons goed dat we pas na de opening weten hoeveel mensen daadwerkelijk naar het World Food Center zullen gaan.”

Toch heeft de PvdA nog wel zorgen: het World Food Center is een idee vanuit de private sector en het foodgerelateerde bedrijfsleven zou door middel van sponsoring een gedeelte van de financiering moeten dragen. Echter: deze sponsorbijdragen zien wij nog niet. We hechten er daarom aan dat de gedeputeerde de komende jaren een vinger aan de pols houdt van het World Food Center of er wel voldoende sponsoring geworven wordt. Dat is goed voor de business case, maar ook voor het draagvlak vanuit de private sector. Dat maakt alles toch een stuk kansrijker. Tevens willen we graag dat Provinciale Staten jaarlijks geïnformeerd wordt over de stand van zaken van de sponsoring, zodat ook wij een oogje in het zeil kunnen houden.

“We zien de benodigde sponsorbijdragen nog niet.”

“Mochten die sponsoren niet over de brug komen, dan moet het World Food Center andere bronnen aanboren. De PvdA vindt wel dat het geld wat nu is toegezegd echt het maximale zal zijn. Eigenlijk zijn we al van mening dat de balans tussen subsidie en bijdrage vanuit het bedrijfleven al zoek is. Het idee is in 2011 vanuit het bedrijfsleven op komen borrelen, maar wordt pas tien jaar later door geld van de overheid gerealiseerd. Pas op termijn, wanneer de risico’s beperkt zijn, mogen we hopen dat de ondernemers aan boord komen.”

Daarom dienden we tijdens het spoeddebat ook deze motie in. Hiermee regelen we dat de €17 miljoen subsidie vanuit de provincie het maximale is, de gedeputeerde de World Food Experience aanspoort om het bedrijfsleven actiever te betrekken en de Provinciale Staten minimaal jaarlijks over de voortgang worden geïnformeerd.

“De PvdA wil geen spelbreker zijn, maar deze subsidie is het dan ook. Geen cent meer dan dit.”

“We zijn blij dat VVD, CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus het hierin met ons eens waren. De motie van de Partij voor de Dieren om de €14 miljoen subsidie (nu) niet uit te keren hebben wij niet gesteund. Eerlijk is eerlijk: met de kennis van nu waren we wellicht niet zo ruimhartig geweest, de tijd en de toekomst zijn anders. In 2019 hebben we dit echter wel op deze manier toegezegd. In die zin wil de PvdA dan ook geen spelbreker zijn, maar dit is het dan ook. Geen cent meer dan dit.”

Tegen de motie om de subsidie vast te zetten op €17 miljoen euro, en niet hoger dan dat, hebben Forum voor Democratie, PVV, SP, Groep-Mout en Groep-De Kok gestemd.

Bekijk hier het debat over de World Food Center Experience terug:

 

Fokko Spoelstra

Fokko Spoelstra

Met overtuiging én enthousiasme bekleed ik het Statenlidmaatschap van Gelderland voor de PvdA. Mijn naam is Fokko Spoelstra getrouwd, drie kinderen. Werkzaam bij de Stichting Waardering en Erkenning Politie, voorheen wethouder van Apeldoorn, voorheen werkzaam in het openbaar vervoer en het betalingsverkeer. Ervaren, stabiel. Overtuigd van het belang van een sterke PvdA in Provinciale Staten van Gelderland. Een sterke PvdA

Meer over Fokko Spoelstra