Door op 25 januari 2017

Aanpak teruggang akker- en weidevogels

De toestand van de akker- en weidevogels op het boerenland is dramatisch. Al tientallen jaren holt het aantal grutto’s, kievitten, scholeksters en veldleeuwerikken achteruit. Dit is een signaal dat het over het geheel slecht gaat met het landschap en de biodiversiteit.

Daarom heeft de PvdA Gelderland al in november 2015 een motie van GroenLinks mede ingediend om in de provincie tot actie over te gaan. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de Gelderse Natuur en Milieufederatie, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, LTO en de 3 agrarische collectieven samen het Actieplan Akker- en Weidevogels Gelderland hebben opgesteld: http://www.gnmf.nl/upload/documenten/Actieplan-akker-_en_weidevogels-Gelderland-CLMpublicatie907-2016.pdf Eind oktober 2016 is dit aangeboden aan GS.

Wij zijn blij met de aandacht die het Actieplan akker- en weidevogels Gelderland geeft. Veel complimenten ook aan de opstellers hiervan. Duidelijk is dat er extra inzet moet komen om de teruggang van de weidevogels te keren. Zorgen waren er echter wel over de uitvoering en de financiering. We hebben daarom samen met GroenLinks en D66 zowel in de statenvergadering van 30 november 2016 als van 25 januari 2017 een debatverzoek ingediend. We hebben opgeroepen om ervoor te zorgen dat er al maatregelen genomen kunnen worden in het broedseizoen van 2017. Moet toch niet zo zijn dat vogels hun ei nog even op moeten houden omdat we hier in het provinciehuis nog niet alles op orde hebben. De gedeputeerde heeft toegezegd dat er snel concrete acties in gang worden gezet zodat bijvoorbeeld plas-drasgraslanden kunnen worden aangelegd en predatie door vossen kan worden tegen gegaan.

In aanvulling op het bestaande budget komt er 1 miljoen extra beschikbaar voor de bescherming van akker- en weidevogels, hierdoor kan men al in 2017 aan de slag. Verder worden er ook middelen beschikbaar gesteld voor het opleiden van boeren en beheerders. Soms kan met bijv. een ander maaibeheer al voorkomen worden dat jonge weidevogels straks het loodje gaan leggen.
Met zijn allen moeten we ervoor zorgen dat de biodiversiteit en de kwaliteit van ons landschap er weer op vooruit gaat. Mooi dat hier nu weer een extra stap in is gezet.