16 april 2015

PvdA door in formatie Gelderse coalitie met VVD, CDA en D66

In Gelderland is het formatieproces begonnen onder leiding van formateurs Jan Markink (VVD) en Jan Jacob van Dijk (CDA). De partijen die meedoen zijn VVD, CDA, D66 en PvdA, een voortzetting van de huidige coalitie. De goede en vruchtbare samenwerking in de afgelopen periode speelde daarbij een belangrijke rol. De doorslag  gaf de raakvlakken tussen de partijen op gebied van bestuursstijl en inhoud. De PvdA zal komende periode inzetten op werk, wonen en duurzaamheid.

De formateurs hebben gesprekken gevoerd met SP, PvdA en D66. Dat was in lijn met het advies van de informateurs om twee varianten nader te verkennen: VVD, CDA en D66 met ofwel de SP ofwel de PvdA.

Betrouwbare partijen

‘Het was geen gemakkelijke keuze’, aldus Jan Markink. ‘Zowel SP als de PvdA zijn betrouwbare partijen met ideeën en overtuigingen over het belang van Gelderland en haar inwoners die herkenbaar zijn voor ons.’ Uiteindelijk is gekozen voor samenwerking met de PvdA omdat zowel de benaderingswijze als de inhoud meer aansluit bij die van de andere partijen. ‘Daar komt bij dat de samenwerking met deze partij de afgelopen vier jaar uitstekend was.’

Akkoord op hoofdlijnen

De vier partijen gaan vanaf zaterdag 4 april samen verder werken aan de invulling van een coalitieakkoord. Dat zal een akkoord op hoofdlijnen worden, met helder geformuleerde doelen, maar waarbij de coalitie samen met de Staten aan de verdere invulling wil werken.

Bron: Gelderland.nl