PvdA Gelderland heeft, samen met de woordvoerders Inclusie van een aantal andere partijen, schriftelijke vragen gesteld. Met deze vragen willen de partijen inzicht krijgen in wat er in de provincie Gelderland speelt rondom dit thema. Op basis van de antwoorden van de gedeputeerde kunnen de indieners vervolgens verdere stappen gaan zetten richting de behandeling van de Perspectiefnota, in juli van dit jaar.
Diversiteit en inclusie zijn wereldwijd actuele thema’s, zo ook voor de provincie Gelderland. De inzet van de Statenleden die nu vragen stellen is het inzetten op het diversiteitsprincipe. Het diversiteitsprincipe is gericht op het tegengaan van discriminatie en het bevorderen van inclusie: het in de samenleving insluiten van alle inwoners.
In Nederland wordt dan vaak gesproken over gelijke behandeling. Daar is ook wetgeving over, namelijk het gelijkheidsbeginsel in artikel 1 van onze Grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
In de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) uit 1994 zijn nationaliteit en seksuele geaardheid toegevoegd en later ook leeftijd. In december 2003 is ten slotte de wet gelijke behandeling voor mensen met chronische ziekte of handicap in werking getreden. Discriminatie kan dus op tien wettelijke gronden plaatsvinden.
Om inzicht te krijgen in de stand van zaken rond dit thema hebben de Statenleden van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus, CDA, SP, Partij voor de Dieren en VVD onderstaande vragen gesteld:
- Op welke manier is inclusie integraal onderdeel van het huidige beleid en welke kaders gelden daarvoor? In zijn algemeenheid, maar ook in hoeverre is dit uitgewerkt in de provinciale programma’s? Graag een overzicht.
Graag vanuit de inzet van de provincie zelf, en op welke manier wordt deze inzet en de bijbehorende acties gemonitord door de provincie? - Welke (sociale) partners/verbonden partijen zijn betrokken bij de totstandkoming
van beleid voor diversiteit en inclusie? Wordt er op enigerlei wijze getoetst/gemonitord of (sociale) partners/verbonden partijen zich houden aan richtlijnen/beleid die eventueel uitgezet zijn door de provincie op het gebied van inclusie? - Heeft de provincie Gelderland een actuele sociale/inclusie agenda en zo ja, hoe ziet deze eruit. Wat zijn daarin de ambities?
- Op welke wijze voorkomt de provincie discriminatie en/of institutioneel racisme in haar beleid?