6 februari 2015

PvdA gaat voor natuurvriendelijke oevers, met ruimte voor recreatie en sport

Catch the moments…

Vissen is anno 2015 meer dan in een tuinstoel zitten en turen naar een dobbertje. Vissen is een totale beleving waar het draait om ‘Catch the Moments…’. Willem Stolk is hoofdredacteur van een succesvol hengelsport tijdschrift, auteur van diverse boeken en verzorgd gidssessie op het water. Hierbij draait het om de beleving en niet puur om het vangen van vis.

Van Rotterdam naar het rivierengebied

Willem Stolk is geboren en getogen in Rotterdam en was  vanaf kind af aan op en aan het water te vinden. Hij heeft tussen zijn 14e en 16e jaar zelfs bij een beroepsvisser gewerkt en leerde van deze man hoe dit vak in elkaar stak. Al jong raakte hij, net zoals vele honderd duizenden, verslingerd aan het buiten zijn. In het stedelijke wist hij ook het avontuur te vinden en later trok hij naar het rivieren gebied, wat in Europa bekend staat als de beste wateren voor grote vissen zoals, snoekbaars, baars en snoek. Het rivierengebied is uniek en zijn kraamkamers voor de verschillende vissoorten. Het steeds weer wisselende waterniveau zorgt voor een gezond en dynamisch gebied. Van hobby naar werk. De passie voor de totale beleving is groot. Maar er is meer…

063ee9aeb9f60efa02823e51450f82ce_XL

Vang de beleving: maatschappelijke waarde

Willem Stolk is naast het behalen van vijf nationale titels een mens die graag zijn ervaringen deelt. Uit alle hoeken van de wereld en uit alle lagen van de bevolking weet men Willem te vinden. Van wereldleiders, cabaretier Jochem Myjer , verslaafden die in een kliniek geld sparen om deze totale beleving te ondergaan tot vader en zoon die een gezellig dagje uit willen.

Vissen is dus meer dan een vis vangen. Het gaat erom dat een mens, wie dan ook, zich verliest in het avontuur en de omgeving. Uiteindelijk met als doel om de natuur op te nemen en het liefst een mooie grote vis te vangen.

 

Economische waarde

Onlang was Willem Stolk te zien op RTL 7 bij Studio Vis TV, waar hij samen met Jochem Myjer openlijk sprak over hun passie. In ieders drukke bestaan hebben mensen dit nodig. Rust, meditatie en genieten van wat de wereld ons te bieden heeft.

Wie met Willem mee wil, moet hiervoor betalen. Echter, de economie hieromheen profiteert er meer van dan Willem zelf. Finnen die naar Amsterdam vliegen, een taxi huren en overnachten in een hotel en eten in een restaurant , geven naar verhouding 30% uit aan Willem en de overige 70% gaat op in Nederlandse economie.

Vissen op de manier die Willem beoefent is voor Nederland een kans. Een kans om het mooie wat ons land te bieden heeft te verenigen. Waterkwaliteit, visstand en faciliteiten om dit uit te bouwen zijn goed voor Nederland. Het is een verdienmodel waar we in de toekomst zuinig op moeten zijn.

Beroepsvisserij moet verstandiger

Zoals bij elke onderneming is het verstandig om te kijken naar Sterkte, Zwakte, Kansen en bedreigingen (ook wel SWOT genoemd). In te schoon water kan niets leven en beroepsvissers die te veel vis onttrekken (zie IJsselmeer) daarvoor betalen we uiteindelijk het vijfvoudige aan terug om het weer op peil te krijgen. Zo worden in onze binnenwateren netten gezet in een periode voor het paaien. De vissen krijgen dus steeds minder kans om eitjes te leggen. Het beroep neemt de natuur niet serieus en uiteindelijk moeten we er allemaal voor opdraaien. Beroepsvissers ja, maar wel duurzaam en op basis van feiten en onderzoek. Een handjevol beroepsvissers zijn op dit moment bezig de visstand, en daarmee de waterkwaliteit, in onbalans te brengen door te veel vis te onttrekken.

Een sportvis is 50 maal zo veel waard dan een vis die wordt weggevangen door het beroep: heel simpel, want weg is weg. Voorkomen is beter dan genezen, maar dat blijkt in de praktijk moeilijk over te brengen in de politiek.

Het waterschap mede met steun van de PVDA wil Willem hierbij helpen –en ondersteunen daarmee de ruim 1 miljoen vissers.

Vissen is veel meer dan turen naar een dobbertje. Vissen is een totale beleving die op emotioneel , economisch en maatschappelijk gebied heel erg belangrijk is.

Meer informatie over Willem Stolk?
Kijk op www.willemstolk.com en www.wheelsboatwater.com