In Polen ligt het woiwodschap (provincie) Lubelskie. Deze regio heeft zich enige tijd geleden uitgeroepen tot LHBTI-vrije zone. Rond deze tijd, half oktober 2020, zou gedeputeerde Peter van ’t Hoog afreizen naar de regio in verband met de herdenking bij voormalig concentratiekamp Sobibór, ook gelegen in deze provincie. Bij de laatste Statenvergadering op 23 september stelde Statenlid Mehmet Sahan daarom enkele vragen.
Als gevolg hiervan heeft de gedeputeerde Provinciale Staten geïnformeerd dat het in de bestaande samenwerking met deze regio geen nieuwe projecten zal starten met de regionale overgeid. Wel is Gedeputeerde Staten voornemens de samenwerking met lokale organisaties en burgerinitiatieven voort te zetten en op te zoeken. Belangrijk is hierbij dat deze allen passen binnen de algemeen aanvaarde Europese normen en waarden.
In de mededelingenbrief van 13 oktober is echter te lezen dat de provincie Gelderland deelneemt in een internationaal project van Erasmus+. Dit project is gericht op het aantrekkelijker maken van de zorg en de bijbehorende opleidingen, in het specifiek op mbo-niveau. In de brief wordt aangegeven dat dit een interessant project is vanwege het onderhouden van internationale samenwerkingsrelaties tussen regio’s.
Het betreft een gelijkwaardige samenwerking tussen het Tsjechische Moravië-Silesië, Grand Est in Frankrijk en het Poolse Lubelskie. Ook doen zes mbo-scholen mee in deze samenwerking, waaronder het Gelderse ROC Rivor en het Graafschap College. Via een recent nieuwsbericht van Omroep Gelderland hebben wij vernomen dat volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland ‘dit project al speelde voordat Gelderland besloot de banden te verbreken’.
De PvdA en D66 zijn van mening dat dit inderdaad een interessant project is, wanneer je alleen naar de inhoud kijkt. Met name vanwege de tekorten in bijvoorbeeld de zorg en de wens om bij te dragen aan de internationalisering van het mbo. Ook het aanwenden van Europese middelen ten behoeve van Gelderland en de Gelderse economie spreekt aan.
Zoals ik hierboven al noemde zijn er recent mondelinge vragen gesteld over de situatie in Lubelskie. Ik ben dan ook, samen met D66, verbaasd dat er nog wordt samengewerkt met deze regio. Er is immers afgesproken dit niet meer te doen en dit project is ook niet bij de eerdere vraagstelling genoemd.
Daarom stellen de PvdA en D66 gezamenlijk de volgende vragen aan de gedeputeerde:
- Kan de gedeputeerde uitleggen hoe dit project zich verhoudt met het eerdere besluit om de samenwerking te beëindigen?
- Op welke wijze gaat de gedeputeerde (via dit project) de samenwerking met organisaties uit het maatschappelijk middenveld opzoeken om toch de LHBTI-gemeenschap in Lubelskie te ondersteunen?
- Zijn er nog meer projecten in of met Lubelskie waar de provincie Gelderland ‘de handtekening al gezet heeft’? Zo ja; welke zijn dat? En indien ja; hoe wordt er bij deze projecten ingezet op de ondersteuning van de LHBTI-gemeenschap in Lubelskie en het contact met hen?
- Is de provincie medefinancierder van deze reis? Zo ja; heeft de provincie invloed op het inhoudelijke programma wat daar gevolgd wordt door de jongeren?
- Is er in dat programma ruimte gemaakt om met de regionale overheid en de jongeren die het programma volgen in gesprek te gaan over de LHBTI-vrije zone?
- Gaan er vertegenwoordigers vanuit de provincie Gelderland mee op deze reis? Indien ja; maken zij dit onderwerp bespreekbaar?