PvdA en CDA stellen vragen over druktemonitor

Door Fokko Spoelstra op 11 april 2022

In de mededelingenbrief van 22 maart 2022 stond een samenvatting van de evaluatie van de zogenoemde Druktemonitor. Hierin is te lezen dat op basis van de evaluatie is besloten dat de Druktemonitor niet wordt voortgezet. Ook reacties uit de regio’s, de relatie met de coronacrisis en resultaten van onderzoek hebben meegewogen in het nemen van dit besluit. PvdA en CDA hebben al eerder vragen gesteld over de Druktemonitor en er is een motie breed aangenomen om deze voort te zetten. We zijn zeer verbaasd over het stoppen van de Druktemonitor en hebben vragen gesteld aan de gedeputeerde.

We willen graag weten of er bij de evaluatie van de Druktemonitor ook ervaringen van de Drukteradar zijn meegenomen. We zijn ook benieuwd, indien dit is gebeurd, wat deze ervaringen zijn. Ook willen we weten of er overleg heeft plaatsgevonden met Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen voordat het besluit om te stoppen is genomen.

Een goed instrument.

PvdA en CDA vinden dat de Druktemonitor een goed instrument is om drukte in de natuur te spreiden. Niet alleen ten tijde van de coronacrisis, maar ook nu. Denk bijvoorbeeld aan het verwijzen van toeristen naar parkeerplaatsen aan de rand van de Veluwe waar nog voldoende plaatsen vrij zijn. Zo kan je ook gelijk zien welke parkeerplaatsen tegen de maximale capaciteit aanlopen.

We zijn daarnaast ook benieuwd of de Druktemonitor kan worden doorontwikkeld richting een instrument wat helpt bij bijvoorbeeld het stikstofbeleid. Data is belangrijk bij het maken van besluiten. De data die uit de Druktemonitor is voortgekomen is waardevol voor veel partijen in de recreatieve sector. Daarom willen we tot slot ook weten wat er nu met deze data gaat gebeuren.

Lees de Statenvragen die wij hebben gesteld hier. Binnen 30 dagen verwachten we antwoord van de gedeputeerde.

Fokko Spoelstra

Fokko Spoelstra

Met overtuiging én enthousiasme bekleed ik het Statenlidmaatschap van Gelderland voor de PvdA. Mijn naam is Fokko Spoelstra getrouwd, drie kinderen. Werkzaam bij de Stichting Waardering en Erkenning Politie, voorheen wethouder van Apeldoorn, voorheen werkzaam in het openbaar vervoer en het betalingsverkeer. Ervaren, stabiel. Overtuigd van het belang van een sterke PvdA in Provinciale Staten van Gelderland. Een sterke PvdA

Meer over Fokko Spoelstra