Jan Daenen over het Woonfonds Gelderland

Door Jan Daenen op 2 februari 2022

Ik had er eigenlijk geen zin in. Ik kreeg al kriebels bij het idee, om de eerste aflevering van Sander en de Kloof op de VPRO te kijken. Niet omdat ik dacht dat het een slecht programma zou zijn, integendeel: de kritieken waren lovend! Nee, ik had er geen zin in omdat ik de onrechtvaardigheid op de woningmarkt en de mate van oogkleppen van de geïnterviewde beleggers gewoonweg niet meer trek.

We weten al jaren hoe verrot de markt werkt voor starters, huurders, niet-jubeltonners en studenten. Toch blijven mensen dezelfde egoïstische keuzes maken en verdedigen. Het maakt elk weldenkend mens steeds woedender, zelfs fervente D66-vrienden om me heen worden er geharde socialisten van. Dat zou menig liberaal toch aan het denken moeten zetten. Maar, gezien ik wist dat dit debat eraan zat te komen, slingerde ik de laptop maandagavond toch maar even aan.

En wat werd ik op mijn wenken bediend.

Jan Daenen tijdens de bespreking van het Woonfonds Gelderland in de Provinciale Staten.

 

Met Job en Melanie die doodleuk wisten te vertellen dat het een goede zaak was dat ze hun nieuw aangekochte woning voor de neus van een startend stel wegkaapten om deze vervolgens aan eenzelfde stel voor een woekerhuur te verhuren. Want er is een tekort aan middenhuur. Hoe zou dat toch komen als beleggers alle koopwoningen opkopen?

Met Naziha die als verpleegkundige een cruciaal beroep vervult maar door de maatschappij niet dusdanig gewaardeerd wordt en verbannen is naar een onderkomen studiootje voor de helft van haar inkomen.

En ja, zelfs met Eduard, die, ondanks dat hij alles volgens het boekje doet: roots in het Gooi, snel afgestudeerd, goede baan gecombineerd met een postdoctoraat. En toch geen schijn van kans om een woning te vinden in de stad waar hij waarde toevoegt voor de samenleving. De woningmarkt is doodziek, en volkshuisvesting is de enige remedie.

Maar tot dat in Den Haag geregeld wordt, van het nieuwe kabinet zal het vermoedelijk niet komen, zullen we er alles aan moeten doen om de schade te beperken.

“Het Woonfonds Gelderland zal ervoor zorgen dat tientallen starters een eigen huis kunnen kopen, terwijl ze momenteel geen kans maken op een woning.”

Ik ben er ontzettend trots dat we daar vandaag een eerste stap in zetten. Deze pilot, het Woonfonds Gelderland, zal ervoor zorgen dat tientallen starters een eigen huis kunnen kopen, terwijl ze momenteel geen kans maken op een woning. Bij positieve resultaten kunnen we vervolgens structureel stilstaande projecten aanjagen en daarmee nog meer starters helpen bij het kopen van hun eerste huis, en daarmee een financieel zelfstandige toekomst bieden. De belangrijkste voorwaarde bij de pilot is natuurlijk dat de woningen die via erfpacht verkocht worden daadwerkelijk naar de mensen toegaan die dat nodig hebben, dat zit gelukkig goed verankerd in het plan.

Op deze manier zorgen we ervoor dat de hardwerkende Naziha’s en Eduards een eigen huisje kunnen krijgen, en niet meer hoeven te dienen als pinautomaat van de luie Jobs en Melanies.

 

Jan Daenen

Jan Daenen

Zeker zijn van een eerlijke toekomst. Of je wieg nu staat in een villa in Rozendaal of een corporatieflat in Arnhem-Zuid, je geboorteomgeving mag nooit bepalen welke dromen wel en niet realistisch zijn. Zolang we in ons land dat niveau van gelijke kansen nog niet bereikt hebben is de sociaaldemocratie broodnodig. Het is een eer

Meer over Jan Daenen