Gelderse PvdA bezoekt de nieuwe Nationale Veteranenbegraafplaats

3 december 2020

Op woensdag 2 december bezocht de fractie van PvdA Gelderland het Ereveld Loenen en de pas geopende Nationale Veteranenbegraafplaats. Vrijheid, in de breedste zin van het woord, is nog altijd niet vanzelfsprekend en dit wilde de fractie door middel van dit werkbezoek graag benadrukken.

De fractieleden werden eerst rondgeleid in het nieuwe educatiecentrum en bezochten de pas geopende Nationale Veteranenbegraafplaats. Deze werd afgelopen donderdag door koning Willem-Alexander en ligt pal naar het Ereveld.

In het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum wordt door middel van een multimediale educatieve opstelling het verhaal verteld van oorlogsslachtoffers en veteranen. In de zes spiegels sta je oog in oog met het verhaal van onder andere Anton de Kom, Timo Smeehuijzen en Anda Kerkhoven. Om de verhalen nog dichterbij te brengen zijn in de vitrines naast de spiegels persoonlijke bezittingen te bekijken.

Na het bezoek aan de expositie kregen de fractieleden, vanwege de coronamaatregelen opgesplitst in twee groepen, een rondleiding over het Ereveld in Loenen, waar zij de graven bezochten van de eerdergenoemde personen. Daarnaast werd ook de laatste rustplaats van Herman Bernard Wiardi Beckman bezocht.

Wiardi Beckman werkte tijdens zijn leven samen met Piter Jelles Troelstra aan zijn Getuigschriften, werd in 1937 namens de SDAP-senator en maakte deel uit van de redactie van de illegale krant Het Parool. In 1942 werd hij op het strand van Scheveningen gearresteerd en overleed in 1945, kort voor de bevrijding, in het Duitse concentratiekamp Dachau.

Het wetenschappelijk bureau van de PvdA, de Wiardi Beckman Stichting, is naar hem vernoemd.

“In feite was Wiardi Beckman de belangrijkste auteur van het in 1937 aanvaarde nieuwe Beginselprogramma van de SDAP, waarmee zijn invloed ver reikte over de bezettingsjaren heen. Het eerste beginselprogramma van de naoorlogse Partij van de Arbeid vertoont met Wiardi Beckmans tekst immers grote gelijkenis. Wiardi Beckman verdedigde deze op het congres van 1937, dat het programma vaststelde” zegt de Wiardi Beckman Stichting over haar naamgever.

“Ik vind het heel fijn om hier te zijn” zegt Statenlid Karin Jeurink. “Het is een hele mooie plek, heel rustgevend, en ik vind het eervol dat wij hier dit aan kunnen bieden aan mensen die namens Nederland de wereld een stukje veiliger maken en veiliger houden.”

“Ik vind het eervol dat wij hier dit aan kunnen bieden aan mensen die namens Nederland de wereld een stukje veiliger maken en veiliger houden.”

Fractievoorzitter Fokko Spoelstra is blij dat de provincie zich ook heeft ingezet voor de totstandkoming van deze plaats. “Vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend. We moeten ons blijven inzetten zodat iedereen kan zijn wie ze willen zijn en opkomen voor artikel 1 van onze Grondwet.” Hij doet dan ook een oproep aan iedereen: “Ik raad iedereen aan om een bezoek te brengen en zelf te zien hoe vrijheid eruit ziet!”

Een videoverslag: