15 november 2013

Doorvechten loont: het eerste lichtpunt voor Oldenkotte

Het Rijk schrapt banen in onze Provincie. Groenlo, Zutphen, Doetinchem, Rekken: allemaal worden ze een kop kleiner gemaakt. Juist in de krimp-regio’s kunnen we dat er niet bij hebben.

Een van de getroffen plekken is Rekken in de gemeente Berkelland, waar de hoog gekwalificeerde Justitiële instelling Oldenkotte op de schop moet. Ruim 300 banen zijn er en gelukkig is er nu een eerste succes te melden. Voorlopig zijn in ieder geval 90 banen gered. Zo zie je maar dat ook de lokale politiek niet moet wegkijken. De PvdA Gelderland heeft zich sinds de bekendmaking van de sluiting in het Masterplan Dienst Justitiële Inrichtingen van Staatssecretaris Teeven sterk gemaakt voor het behoud van de instellingen en de regionale werkgelegenheid. Mijn vader zei altijd: “honden gaan liggen en mensen gaan door!”

Oldenkotte verdient onze steun. Vooral de medewerkers van Oldenkotte. Zij missen in vergelijking met de ambtenaren, de goede en riante regelingen en de aanspraak op gerichte begeleiding van Werk naar Werk. Gelukkig is er nu een begin gemaakt met het beschikbaar stellen van alternatieve werkgelegenheid. Het GGZ doet nu eens positief mee, het begin is er. GGZ ga daar mee door! Een voorbeeld van goed partnerschap is om de patiënten niet te verplaatsen en de behandelduur onnodig en dramatisch te verlengen. Continueer de lopende behandelingen in Oldenkotte!

Ook zal Staatssecretaris Teeven zich inzetten om de herbestemming van de gebouwen in Rekken ter hand te nemen. Dat kan betekenen dat er nog meer nieuwe kansen mogelijk zijn.

Tot slot en ter herhaling mijn boodschap: Weet dat Oldenkotte de goedkoopste behandelaar is en in vergelijking met andere overheidsinstellingen een uitstekend resultaat weet neer te zetten. Een behandeldag kost hier € 450 euro, dat is € 165.000,- per jaar. De meest efficiënte en effectieve behandelaar van Nederland.

Dus Den Haag, blijf vooral denken aan de patiënten en de medewerkers en zet u in voor behoud van kwalitatieve banen en de ontwikkeling van nieuwe werkgelegenheid. Het begin is er met de 90 banen. Op naar een volgend lichtpuntje in Oost Nederland.

Piet Wanrooij, Statenlid