Dit zijn ze dan: onze kandidaten!

3 december 2022

Op zaterdag 3 december heeft PvdA Gelderland de kandidatenlijst voor de komende Provinciale Statenverkiezingen vastgesteld. Eerder kozen de Gelderse sociaaldemocraten al voor hun lijsttrekker: huidig gedeputeerde Peter Kerris. Op de rest van de lijst, die werd vastgesteld in Dieren, prijken bekende en nieuwe namen.

Fractieleden Judith Tenbusch en Jan Daenen nemen de tweede en derde plaats is, gevolgd door de hoogste nieuwkomer op de lijst: de Dierense Mujde Palavan. De huidige fractievoorzitter Fokko Spoelstra staat op plaats vijf.

“We hebben in opdracht van de leden gewerkt aan een lijst met ervaren mensen en nieuw talent,” licht Otwin van Dijk, voorzitter van de kandidaatstellingscommissie, de lijst toe. “Daarnaast keken we naar verschillende expertises van de kandidaten, de kwaliteit die ze leveren en de diversiteit. Zowel in regionale spreiding als man/vrouw-verdeling en andere vormen van diversiteit.”

Ook op de zesde plaats van de lijst staat een nieuwe naam: Onno Vermooten uit Oosterbeek. De top-10 wordt verder aangevuld door Statenlid Marilyn A-Kum, oud-raadslid Hans Pelle, Jan Pieter Vermeulen en Barbara Veltrop.

“Deze tijd vraagt om vertrouwen en solidariteit,” aldus lijsttrekker Peter Kerris. “Met deze mensen vormen we een goed team waarmee we in Gelderland onze boodschap van eerlijk delen, een betaalbaar dak boven je hoofd en het betaalbaar houden van openbaar vervoer en je energierekening kunnen vertellen. Ik ben trots op deze lijst!”

De kandidatenlijst

 1. Peter Kerris, Nijmegen 

Onze nummer één is een ervaren politiek leider en heeft een herkenbaar politiek profiel. Hij spreekt electorale kiezersgroepen aan. Het thema Wonen is door hem op de kaart gezet. Tegen de stroom in heeft hij, samen met de fractie, andere politieke thema’s geagendeerd op de provinciale agenda, zoals arbeidsmarktbeleid en beroepsonderwijs, diversiteit en steun aan cultuur in de coronacrisis. Hij is een campaigner en daarmee de persoon die de PvdA zetelwinst kan bezorgen.

 1. Judith Tenbusch, Arnhem

Was fractievolger die nu toe is aan volwaardig Statenlidmaatschap. Ze is zeer authentiek, betrokken, betrouwbaar, transparant met een open manier van communiceren. Doordesemd met de sociaaldemocratische gedachte: dat je van een dubbeltje een kwartje kunt worden. In haar werk als docent aan het mbo leidt zij de vakmensen van de toekomst op en wil zij hun stem zijn.

 1. Jan Daenen, Nijmegen 

Jong politiek talent dat met charisma en hard werken veel resultaat heeft geboekt. Vertaalt zijn persoonlijke ervaringen naar politieke actie. Kan in zijn tweede periode als Statenlid doorgroeien tot de top van de Gelderse PvdA.

 1. Mujde Palavan, Dieren

Aanstormend talent waarvoor de PvdA de partij is om bestaanszekerheid voor mensen te garanderen. Is een teamspeler, gericht op verbinden en op de dialoog. Ze is gegrepen door de rol die het middenbestuur kan spelen in het land.

 1. Fokko Spoelstra, Apeldoorn

Zeer ervaren provinciaal politicus die op grond van al zijn werk achter de schermen een derde periode verdient. Is een bron van kennis en stabiliteit. Heeft loepzuiver gevoel waar de PvdA in Gelderland voor moet staan.

 1. Onno Vermooten, Oosterbeek

Een generalist met een feilloos gevoel voor politieke verhoudingen die op grond daarvan rake analyses kan maken. Eigenschappen waar de nieuwe Statenfractie de komende jaren zijn voordeel mee kan doen, zeker gezien de grote maatschappelijke problemen waar de provincie de komende jaren mee geconfronteerd zal worden.

 1. Marilyn A-Kum, Arnhem 

Politiek zeer geëngageerd met frisse ideeën, passievol gebracht. Inclusie is voor haar belangrijk. In haar tweede periode in de Staten kan ze afmaken wat ze in de vorige periode is begonnen.

 1. Hans Pelle, Eibergen

Een sociaaldemocraat zoals ze maar zelden worden gebakken. Door en door geworteld in de Achterhoek. Hij is een authentieke en duidelijke volksvertegenwoordiger. Laagdrempelig en zeer aanspreekbaar voor ‘zijn’ mensen.

 1. Jan Pieter Vermeulen, Warnsveld

Vindt gezonde leefomgeving en natuurbescherming belangrijk; heeft daar beroepshalve veel kennis over. Wil de mens terugbrengen in het middenbestuur, onder meer door zijn Brood en Rozen-initiatief over de provincie uit te rollen. Met Brood en Rozen wordt in Zutphen op wijkniveau gewerkt aan herstel van vertrouwen in de gemeente, politiek én PvdA.

 1. Barbara Veltrop, Arnhem

Is woordvoerder, onder meer ooit voor de provincie Gelderland, en daardoor gewend aan een complex politiek bestuurlijke omgeving. Ziet het belang van de problemen die het middenbestuur de komende jaren voor zijn kiezen krijgt. Ze is aimabel, communicatief zeer vaardig en is inspirerend.

 1. Peter Gatzen, Wijchen

Sociaaldemocraat én ondernemer. Teamspeler en netwerker die zaken organiseert en geregeld krijgt. Wil de verbinding met gemeenteraden leggen. Vindt een actief gezondheidsbeleid belangrijk en wil vanuit dat perspectief zijn Statenlidmaatschap invullen.

 1. Vincent Bouma, Arnhem

Heeft veel ervaring in de Arnhemse gemeenteraad en wil nu zijn blik verbreden naar de provincie. Heeft een groen profiel en wil van daar uit aan de slag met zaken als energiearmoede en het openbaar vervoer.

 1. Moïsha de Vries, Arnhem

Jong talent dat na de Jonge Socialisten haar vleugels wil uitslaan in de provinciale politiek. Ze wil het voordoordeel ‘politiek is saai en voor oude mensen’ ontkrachten. Het middenbestuur wint aan belang doordat de wooncrisis, het stikstofbeleid en het openbaar vervoer op dat bordje ligt. Ze popelt daarmee aan de slag te gaan, op weg naar een beter Gelderland.

 1. Peter Kuppen, Nijmegen

Zijn drive ligt in het herstellen van het vertrouwen van de burger in de politiek via de provincie. Daarvoor is een actieve overheid nodig die kiest voor een eerlijke verdeling van geld en voorzieningen. Op provinciaal niveau gaat het dan om klimaatbeleid, een gezonde leefomgeving en voldoende betaalbare woningen.

 1. Jasper Baetsleer, Nijmegen

Jonge kandidaat die zijn interesse in sociaaldemocratische politiek wil uitdiepen in de Staten en op die manier Nederland sterker en socialer wil maken. Is een verbinder en een overtuiger. Hij vindt dat politiek niet alleen gaat om economie maar ook om zingeving; iets waar hij veel mee bezig is. Politiek moet ook bezielen. Daarmee dring je ook polarisatie terug.

 1. Pieter Krommenhoek, Zutphen

Van directeur tot taxichauffeur. Hij wil zich in dit moeilijke tijdsgewricht voor de PvdA inzetten, om op te komen voor democratische waarden. Is thuis in huisvesting, mobiliteit en duurzame ontwikkeling.

 1. Laurens de Kleine, Harderwijk

Wij doen het voor de mensen, zegt Laurens. Laurens was commissielid en is enorm betrokken bij de partij en was raadslid en wethouder in Harderwijk. Zal graag een coachende rol vervullen voor de nieuwe Statenleden.

 1. Boris Penning de Vries, Nijmegen

Het tijdsgewricht vraagt er om actief voor de PvdA te worden: het gaat om gelijke kansen en jonge mensen moeten opstaan. Denk aan woningbouw en mobiliteit.

 1. Aafke Vultink, Groenlo

Opkomen voor de sociaal zwakkeren in de samenleving is een van de drijfveren van Aafke. Zij wil graag bijdragen een toegankelijke, inclusieve samenleving Gelderland.

 1. Tom Brands, Apeldoorn

Tom is jarenlang afdelingsvoorzitter van PvdA Apeldoorn geweest, vele malen campagneleider, en zal worden voorgedragen door het gewest voor de Verenigingsraad van de partij.

21. Layla Mulay-Bouyakrichan, Tiel

22. Elvira Schepers-Janssen, Winterswijk

23. Bert-Jan Dokter, Wezep

24. Geert Wieggers, Giesbeek

25. Eric de Rijk, Culemborg

26. Siebren Buist, Heerde

27. Doris Goosen, Harderwijk

28. Marga Jonkman, Apeldoorn

29. Titus Burgers, WIjchen

30. Josan Meijers, Tiel

31. Eef van Ooijen, Brummen

32. Anna-Lena Penninx, Ulft

33. Eppo Gutteling, Apeldoorn

34. Marleen Noorland, Rheden

35. Ben Brink, Tiel

36. Cecile de Boer, Heteren

37. Annelies Lichtenberg, Vorden

38. Oscar Rosalina, Arnhem

39. Stef Bijl, Giesbeek

40. Henk van Valburg, Dieren

41. Jan van Zomeren, Didam

42. Ans Stunnenberg, Malden

43. Maarten op de Weegh, Doetinchem

44. Annet IJff, Buurmalsen

45. Gea Hofstede, Rheden

46. Boyce de Jong-van Bortel, Ede

47. Marinka Mulder, Arnhem

48. Sijmen Versluijs, Winssen

49. Martien Louwers, Arnhem

50. Esther-Mirjam Sent, Nijmegen

——————-

Samenstelling kandidaatstellingscommissie:

 • Otwin van Dijk, oud-Tweede Kamerlid, burgemeester Oude IJsselstreek, voorzitter Adviescommissie
 • Charlotte Brand, fractievoorzitter PvdA Nijmegen, vicevoorzitter Adviescommissie
 • Yasemin Çegerek, oud-Tweede Kamerlid, oud-wethouder Heerde, lid
 • Harry Keereweer, oud-gedeputeerde, oud-burgemeester, lid
 • Eric de Rijk, voorzitter PvdA Culemborg, lid
 • Ron Stevens, oud-Statenlid, vicevoorzitter PvdA Gewest Gelderland, adviseur