Onze kandidaten voor Provinciale Staten

3 december 2022

De kandidatenlijst

1. Peter Kerris, lijsttrekker, Nijmegen

Meer betaalbare huur- en koophuizen. Isolatie van tochtige woningen. Behoud van het openbaar vervoer. Dat zijn speerpunten van PvdA-lijsttrekker Peter Kerris. “Om de tweedeling in de samenleving tegen te gaan, is vooral actie nodig op die terreinen.” De provinciale verkiezingen komen eraan. Op 15 maart kunnen we stemmen. Kerris (37) is lijsttrekker van de PvdA. “De politiek kan en moet de kloof tussen arm en rijk aanpakken. Ik kies voor een sociaal Gelderland voor iedereen.” Kerris groeide op met zijn moeder. Zij kon vanwege haar gezondheid niet werken. “Door maatregelen van de overheid hadden we het toch goed. Sport en pianoles, de verwarming aan, het kon allemaal. Dat gun ik iedereen. Daarom zit ik in de politiek.”

Hij was afgelopen vier jaar gedeputeerde in provincie Gelderland. De PvdA zat mede aan de knoppen in het provinciehuis. Hij was zelf onder meer verantwoordelijk voor woningbouw. Waar hij trots op is? “Met hulp van de provincie zijn 30.000 woningen extra gebouwd en 6.000 woningen geïsoleerd. Dat was zonder de provincie niet gelukt. Meer jongeren kunnen nu een gezin stichten in de buurt waar ze graag willen wonen. En ouderen kunnen van hun oude dag genieten in een warme, betaalbare woning.” In Lent, gemeente Nijmegen, is een complex met sociale huurwoningen in aanbouw. Kerris: “Er staan straks honderden betaalbare huizen. Hierdoor krijgen mensen met een gewone baan weer perspectief op een fijn leven. De provincie heeft dit mede mogelijk gemaakt. Dat is precies wat de politiek moet doen.”

De PvdA-lijsttrekker maakt zich zorgen. Een groeiende groep inwoners van Gelderland komt in de knel. Ze staan op de wachtlijst voor een huis of kunnen de energierekening niet meer betalen. “De PvdA staat voor een Gelderland waar we samenwerken aan oplossingen en waar alle mensen meetellen.”

2. Judith Tenbusch, Arnhem

  • Moeder van drie (jongvolwassen) kinderen
  • Werkt als docent bij het MBO zorg en welzijn. Sinds vier jaar fractievolger bij de Gelderse Statenfractie.

‘Het gebeurt ook mij nog regelmatig. Sta ik ’s ochtends vroeg in het donker op het centraal station in Arnhem. Het is koud, je ziet de bus aankomen en veert blij op. Maar helaas, de bus zit propvol en rijdt door.” Als kind is Judith Tenbusch opgegroeid net over de grens bij Winterswijk. “Ik was daar altijd afhankelijk van mijn ouders met halen en brengen. Zeker als tiener vond ik dat vreselijk. Om echt mee te kunnen doen is makkelijk, veilig en betaalbaar openbaar vervoer ontzettend nodig, in de stad én op het platteland. Er moet meer geld naar OV omdat anders 1 op de 3 lijnen dreigt te worden geschrapt!”

Mobiliteit is een belangrijk onderwerp voor provincies. Als fractievolger heeft Judith zich hierin de afgelopen jaren grondig verdiept: ”Juist in Gelderland, de grootste provincie van Nederland, moet het OV goed geregeld zijn. Als regisseur van het OV heeft de provincie een flinke vinger in de pap. Zij stelt de eisen op waar vervoerders aan moeten voldoen en geeft de vergunningen af. Afgelopen jaar heb ik mij ingezet om buslijn 56 tussen Borculo-Lochem-Deventer terug te krijgen. En dat is gelukt! Sinds december 2022 rijdt die buslijn weer. Zo zie je dat je in de politiek soms ook kleine successen kunt boeken.”

Waar Judith zich de komende statenperiode nog meer voor wil inzetten? “Bijvoorbeeld voor speciale studentenlijnen in de ochtendspits. En als PvdA werken wij hard om de verkeersveiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld door snelheidsverlagingen op provinciale wegen. Ook is door ons een lijst met gevaarlijke kruispunten opgesteld; die worden komende jaren één voor één aangepakt.”

3. Jan Daenen, Nijmegen

Meer huizen bouwen. Vooral huurwoningen en goedkopere koophuizen. Dat is speerpunt nummer 1 voor Jan Daenen. “Provincie Gelderland kan en moet de woningbouw een impuls geven. Daarvoor zit ik voor de PvdA in de politiek.” De provinciale verkiezingen komen eraan. Op 15 maart kunnen we stemmen. Daenen (27) staat op de derde plek op de lijst van de PvdA. Afgelopen vier jaar zat hij trouwens al voor zijn partij in Provinciale Staten. Wat hij met zijn partij heeft bereikt? “Gelderse jongeren kunnen nu een extra starterslening krijgen voor de aankoop van een huis. Dat initiatief hebben wij genomen. Daardoor hebben jongeren meer kans op de woningmarkt.”

Nog een voorbeeld. “Ik heb met scholieren het initiatief genomen om de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Op lijnen waarvoor de provincie verantwoordelijk is, kunnen mensen die zich onveilig voelen nu een noodnummer bellen.” Daenen is adviseur van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Maar hij wil zelf ook aan de knoppen zitten als Statenlid. “Ik kan niet tegen onrecht. Er gaan kinderen zonder ontbijt naar school, mensen vluchten naar een bibliotheek omdat ze de energierekening niet kunnen betalen. De politiek moet zorgen voor bestaanszekerheid voor iedereen.” Woningbouw, windmolens, duurzame landbouw; voor alles is grond nodig. Gelderland is te klein om alle doelen te realiseren. Daenen: “We moeten kiezen. Grond voor datacentra of voor woningbouw? De PvdA kiest voor het laatste.”

Scholen, sportclubs en verenigingen komen in de knel omdat de energierekening onbetaalbaar is geworden. Dat probleem is deels opgelost met subsidies van de overheid. “Nog beter is als er een provinciaal fonds komt om deze gebouwen te isoleren. Dan blijft de energierekening voor eeuwig laag.” Hij maakt zich zorgen over de bereikbaarheid van de universiteit van Wageningen. “Voor studenten is snel openbaar vervoer essentieel. Dat geldt voor alle scholen. Daar ga ik mij graag nog vier jaar voor inzetten.”

4. Mujde Palavan, Dieren

  • 35 jaar, moeder van twee zoons
  • Werkt bij bureau op het terrein van ruimtelijke ordening, vrijwilliger bij het PvdA ombudsteam gemeenten Rheden-Rozendaal, (vrijwillig) mediator bij stichting Rijnstad.

“De Veluwezoom is een prachtig gebied met veel functies. Er wordt gewoond en gerecreëerd, er is ruimte voor natuur, industrie en landbouw. Soms lijkt het wel een groot landgoed waar al die verschillende functies en belangen in elkaar moeten haken. In mijn werk en het vrijwilligerswerk draait het om luisteren naar elkaar en kijken waar de belangen liggen; dat is ontzettend belangrijk. De verschillen benoemen, respectvol de confrontatie aangaan en via dialoog breed gedragen en duurzame oplossingen zoeken.

Mujde vertelt over energiearmoede en wonen; twee belangrijke speerpunten in het provinciale PvdA programma. Mujde: Om energiearmoede te bestrijden heeft de PvdA Gelderland het initiatief genomen voor het ‘Winterfonds’. Zo helpen we Gelderse voorzieningen zoals zwembaden, culturele centra en wijkcentra om de torenhoge energierekeningen te betalen.”

Over de bouwplannen in de gemeente Rheden zegt Mujde: ‘Er zijn wel plannen maar het bouwen wil niet vlotten. Jonge starters staan ondertussen in de wachtstand en oudere inwoners blijven noodgedwongen in hun – vaak te grote- huizen wonen. In gemeente Rheden is ruim de helft van de inwoners 45+. Het is belangrijk om in gesprek te blijven met alle partijen zoals woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. Hen moeten we uitdagen om kritisch en creatief te blijven nadenken. Als Gelderse PvdA willen wij sowieso dat twee van de drie woningen bij nieuwe bouwprojecten wordt gereserveerd voor betaalbare huur of koopwoningen.”

5. Fokko Spoelstra, Apeldoorn

  • 57 jaar, vader drie zoons
  • Statenlid PvdA Gelderland. Werkzaam bij Circulus (recycling) in Apeldoorn, secretaris Platform herinnering Tweede Wereldoorlog en projecten gericht op waardering van de politie.

“Een warm huis en een dak boven je hoofd”, dat zijn twee speerpunten waar wij ons als PvdA sterk voor willen maken. Ik merk het dichtbij: onze oudste zoon studeert nog in Utrecht en maakt zich zorgen hoe en waar hij straks moet wonen. Dat geldt ook voor jongeren in Apeldoorn. Betaalbare huur- en koopwoningen zijn hier nauwelijks beschikbaar. Om het nog maar niet te hebben over de verduurzaming en isolatie van bestaande huizen. In Apeldoorn is de laatste jaren weliswaar gebouwd onder het motto ‘bouwen voor de vraag’, zoals bij de Zwitsal-locatie. Maar dat heeft vooral duurdere woningen opgeleverd, onbetaalbaar voor een leraar of politieagent. Zo’n aanpak heeft natuurlijk niks te maken met ‘vraag gestuurd bouwen’ maar wel met ‘veel geld verdienen’.”

“Of neem het Mirador-project, bedoeld als woontoren met luxe woningen. Pas nu de markt wat tegen zit, is men bereid om ook goedkope kleinere appartementen aan te bieden. Als PvdA willen wij dat bij nieuwbouw twee van de drie woningen gereserveerd worden voor sociale huur en betaalbare koop. Wij hebben ook het initiatief genomen om een provinciaal Woonfonds op te zetten waarmee vooral starters meer kans krijgen op een betaalbare woning.”

Veel mensen vinden het allemaal lang duren en hebben weinig vertrouwen in de politiek. Fokko: ”Ik snap dat mensen dat zo ervaren. Veel zaken zijn ook ingewikkeld en complex. Juist omdat we proberen om met allerlei belangen rekening te houden. En dat kost tijd. Laatst is becijferd dat we voor alle wensen en belangen twee keer de omvang van Gelderland nodig hebben. Dat betekent dus kiezen! Juist op 15 maart.”

6. Onno Vermooten, Oosterbeek

Steeds meer mensen komen in de knel. Zeker als het gaat om wonen, werken, energie en openbaar vervoer. Onno Vermooten uit Oosterbeek (62) ziet dat om zich heen. De tweedeling in de samenleving is geen gegeven. “Er kan wat aan worden gedaan. Zeker ook door de provincie. Daarom wil ik graag voor de PvdA Provinciale Staten in.” De provinciale verkiezingen komen eraan. Op 15 maart kunnen we stemmen. Vermooten staat op de zesde plek op de lijst van de PvdA. “De politiek kan de tweedeling aanpakken. Ik kies voor een sociaal Gelderland voor iedereen. Niet meer aan de zijlijn staan, maar actief meedoen in de politiek.”

Hij is directeur van het werkbedrijf in Lelystad, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt aan betaald werk. Door hen te stimuleren en te motiveren. “Werk betekent inkomen. Maar werk levert ook sociale contacten op. Je maakt dingen mee, kunt thuis weer een verhaal vertellen. Werk draagt bij aan de bestaanszekerheid van mensen. Prachtig om daar een bijdrage aan te mogen leveren.” Mark Rutte roept vaak dat Nederland een ‘gaaf land’ is. Dat geldt lang niet voor iedereen, weet Vermooten. “Neem nou het openbaar vervoer. De provincie gaat over het regionale bus- en treinvervoer. De onrendabele lijnen worden geschrapt. Daardoor komen mensen zonder auto in een isolement terecht. De PvdA kiest ervoor om te investeren in het openbaar vervoer in plaats van bot te bezuinigingen. Elke wijk en elk dorp moet bereikbaar blijven.”

De provincie wordt steeds belangrijker. Het is een kwestie van kiezen. Vermooten: “Met de PvdA kies ik ervoor om te investeren in het creëren van maatschappelijke banen, bijvoorbeeld buurtconciërges. In een energiefonds dat verenigingen helpt om te overleven. En in woningbouw voor jongeren en mensen met een smalle beurs.” Hij komt graag op de markt in zijn woonplaats Oosterbeek. “De markt is dé ontmoetingsplek in ons dorp. Hier praat iedereen met elkaar.”

7. Marilyn A-Kum, Arnhem

  • Werkt als manager bij de landelijke ‘Stichting Lezen en Schrijven’ en is inmiddels 4 jaar PvdA- statenlid bij de provincie Gelderland

“Iedereen moet mee kunnen doen. Dat is voor mij de essentie van inclusief denken en een inclusieve samenleving. Werken aan inclusie en diversiteit is mijn drijfveer in zowel mijn dagelijks werk als bij mijn werk als statenlid.” vertelt Marilyn. “Als je de bril van inclusie eenmaal opzet, zie je pas goed wat er nog allemaal beter kan.” En dat geldt bijvoorbeeld ook voor het onderwerp ‘Wonen’. Dat is één van de speerpunten uit het Gelderse PvdA verkiezingsprogramma. Marilyn: ”Iedereen heeft recht op een fijne woning. Maar het is inmiddels duidelijk dat dat nu juist voor heel veel mensen niet meer geldt. Zij worden uitgesloten, denk aan starters en jongeren of ouderen die willen doorstromen. Sociale woningbouw lijkt een uitzondering te worden terwijl juist daar veel behoefte aan is. Als PvdA willen wij dat twee van de drie te bouwen woningen in Gelderland sociale huur of betaalbare koop is. ”

Een ander voorbeeld van inclusie is dat iedereen toegang moet hebben tot de samenleving: van een mooie baan, tot toeslagen en cultuur…zo breed is het. Marilyn “Weet je dat er 2,5 miljoen Nederlanders zijn die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en digitale vaardigheden? Dat is 1 op de 6 mensen! Laaggeletterdheid is ook een belangrijk thema als het gaat om toegang tot onderwijs in relatie tot de arbeidsmarkt. Als je deze groep wilt bereiken als overheid, moet je de communicatie laagdrempelig maken. Ook voor hen moet duidelijk zijn hoe je bijvoorbeeld een energietoeslag kunt aanvragen. Iets anders is dat wij als provincie jaarlijks allerlei culturele evenementen subsidiëren. Dan kun je vrij eenvoudig vragen dat een festival toegankelijk moet zijn voor iedereen. Niet alleen voor mensen met een lichamelijke of mentale beperking. Je moet ook letten op de toegangsprijs. Is het voor iedereen te betalen? En kijk ook of het programma aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen).”

Wie met de ‘inclusiebril’ kijkt naar Gelderse kunst en Gelders erfgoed realiseert zich dat ook daar nog vaak delen missen van onze gezamenlijke geschiedenis. Marilyn:” Niet bekend is dat in veel Gelderse kastelen – zoals kasteel Zypendaal en Rosendael- nog sporen te vinden zijn van het slavernijverleden. Ook die verhalen moeten onderdeel worden van de Gelderse geschiedenis.” Trots is Marilyn op het kunstwerk dat komend jaar op KetiKoti -een Surinaamse feestdag- wordt geplaatst. Marilyn: ”Het is een zogenaamd ‘conversation piece’. Dat is een kunstwerk dat uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan,” vertelt ze. “Rondom het kunstwerk wordt een educatief programma ontwikkeld voor scholieren. Gelderse gemeenten kunnen het kunstwerk straks ook lenen.” Marilyn stelt dat we los van alle verschillende ideeën en politieke overtuigingen met elkaar in gesprek moeten blijven: “Over ons verleden én over onze toekomst,” zegt ze. “Dan is het straks hopelijk niet meer nodig om de ‘inclusiebril’ op te zetten, dan is het gewoon…normaal!”

8. Hans Pelle, Eibergen

  • 61 jaar, vader van 3 (volwassen) kinderen
  • Werkt als arbeidstherapeut bij instelling voor forensische psychiatrische zorg. Heeft 28 jaar meebestuurd als raadslid gemeente Berkelland.

“ De Achterhoek is mijn huis en ‘daor bun’k onwies fier op’. Aan het woord is Hans Pelle, geboren en getogen in Eibergen: “ De woningnood is niet alleen een probleem in grote steden. Onze stem moet ook in Arnhem worden gehoord. Zowel van de oost- als de westkant van de provincie Wist je dat de wachttijd voor een sociale huurwoning in bijvoorbeeld Berkelland nu al vijf jaar is? En de prijzen voor koopwoningen schieten door het dak. Als raadslid heb ik mij altijd ingezet voor sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen maar het is nooit echt goed gelukt om hier keiharde afspraken over te maken met woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. Soms zit dat in kleine beslissingen zoals bij de verkoop van een stuk landbouwgrond hier in de buurt waar vier bouwkavels op worden gevestigd. Zo’n bouwkavel is natuurlijk niet te betalen voor ‘Jan met de pet’. Ik vraag mij af waarom je daar als gemeente niet de kans pakt om te zorgen dat daar 10 of 12 betaalbare woningen gebouwd kunnen worden. Vanuit Provinciale Staten hebben we meer mogelijkheden, bijvoorbeeld vanuit het ‘Actieplan Wonen’ om dat soort zaken te realiseren.”

Het Actieplan Wonen is een initiatief van de PvdA. Doel hiervan is dat iedereen in Gelderland fijn en betaalbaar kan wonen. Hans Pelle: “Wonen met een goed dak boven je hoofd is een grondrecht. Er moet meer gebouwd worden, speciaal voor jongeren, starters en ouderen. En naast nieuwbouw moet je slim blijven nadenken. Bijvoorbeeld over het ombouwen van leegstaande panden naar nieuwe woningen. Of neem de vergrijzing, ook hier in de Achterhoek. In de meeste gezinswoningen in mijn straat woont één bewoner per woning. Terwijl deze mensen wel willen verhuizen naar een kleinere en comfortabele woning, maar waar? Wooncoaches kunnen hierbij gaan helpen.”

Over mobiliteit, één van de andere PvdA-speerpunten zegt Hans:” Een goed busnetwerk is juist hier in de Achterhoek ontzettend belangrijk. Ik zet me in voor betaalbaar en toegankelijk OV met goede arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Want anders raken dorpen, kernen en stadswijken straks onbereikbaar met het OV. Buslijn 56 (Borculo-Deventer) is daar een goed voorbeeld van. Voor al deze zaken wil ik de komende jaren gaan strijden.” Want alleen zo zorgen we voor een sociale toekomst. Laat je stem horen en kies samen met mij voor een sociaal Gelderland voor iedereen.

9. Jan Pieter Vermeulen, Warnsveld

De energierekening is voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Daarom moet er vaart komen in de isolatie van huur- en koopwoningen. Als het aan PvdA’er Jan Pieter Vermeulen ligt, krijgen vooral mensen met een krappe beurs daarvoor subsidie. “De provincie Gelderland heeft geld. Het is een kwestie van kiezen. Pakken we de tweedeling in de samenleving aan of doen we dat niet.” Op 15 maart kunnen we stemmen. Vermeulen (65) staat op de negende plek op de lijst van de PvdA. Hij was eerder negen jaar raadslid in Brabant. Hij woont nu in Warnsveld en werkt voor de provincie Overijssel. Hij zet zich daar in voor mooie natuur en duurzame boerenbedrijven.

De rijken worden rijker, de armen armer, constateert Vermeulen. Wie een goed inkomen heeft, kan zijn huis isoleren en zonnepanelen betalen. Dat is niet weggelegd voor mensen met een lager inkomen. “Die groep is de dupe van de hoge energieprijzen. Dat moet echt anders.” Zijn eigen woning is van het gas af, op het dak liggen zonnepanelen. “Ik gun dat iedereen: een fijn, warm en betaalbaar huis. Minder energiegebruik is goed voor mens en milieu. Daarom staat bij mijn partij woningisolatie voorop. Maar we moeten ook meer zon – en windenergie produceren. De provincie kan dat mogelijk maken.”

Dat het echt anders kan, bewijst bewonerscoöperatie Ubuntuplein in Zutphen. Voor 55-plussers zijn aan het plein zo’n honderd betaalbare huur- en koopwoningen gebouwd. De huurders profiteren mee van de zonnepanelen op de koopwoningen. Vermeulen: “Er ontstaat een mooie gemeenschap in een duurzaam complex. Prachtig! De provincie kan zich nog meer inspannen om zulke projecten ook elders van de grond te krijgen.” Contact met de kiezer staat bij hem voorop. Luisteren naar de inwoners. Waar lopen ze tegenaan, wat willen ze? “Mijn eigen PvdA-afdeling Zutphen-Warnsveld staat bijna elke week met een rode bakfiets in de stad. Niet om een boodschap te verkondigen, maar om te luisteren.”

10. Barbara Veltrop, Arnhem

  • 63 jaar, twee (volwassen) kinderen
  • Werkt als communicatieadviseur bij Wageningen University & Research| vrijwillig PvdA-fractievolger bij Waterschap Rijn en IJssel

“De grote problemen van onze tijd – energie, wonen, klimaat- gaan zich echt niet ‘vanzelf’ oplossen en daarom moet je 15 maart stemmen,” zegt Barbara. “ De politiek en de overheid hebben nog steeds invloed op de toekomst van Nederland. Het alternatief is willekeur, het recht van de sterkste en de grote bek. Wie wil dat nou? Nodig is dus dat mensen stemmen en zich uitspreken. Ik hoor dat veel mensen het anders zouden willen. En hoe meer mensen dat willen, hoe meer moedige echte keuzes we ook kunnen maken. Dus meer loyaliteit en respect voor het algemeen belang in plaats van de groeiende tweedeling tussen arm en rijk, de doorgeslagen individualisering en het marktdenken.”

Ook de provincie neemt veel beslissingen die invloed hebben op iedereen, stelt Barbara. “Voor een fijne leefomgeving bijvoorbeeld met schoon water, een dak boven je hoofd en of je makkelijk en betaalbaar kunt reizen met het openbaar vervoer. In mijn buurt wonen veel mensen alleen in een eengezinswoning. Zij zijn op zoek naar een kleinere woning maar meestal lukt dat niet: het is niet te betalen en er is niks. De PvdA heeft een plan om de woningbouw in Gelderland te versnellen: twee van de drie te bouwen woningen worden gereserveerd voor sociale huur en betaalbare koop, er komen subsidies voor starters, wooncoaches én leegstaande panden worden omgebouwd naar nieuwe woningen.”

Ook bij het waterschap is het de hoogste tijd voor meer moedige keuzes, stelt Barbara. “Inderdaad, niet alles kan meer overal. Wist je dat bijna 80% van de waterschapsbelastingen in Nederland wordt betaald door gewone burgers? En dat die belasting voor burgers de laatste jaren is gestegen? En voor boeren en bedrijven gelijk is gebleven of zelfs omlaag is gegaan? Is het dan niet logisch dat die burgers ook meer te vertellen krijgen over maatregelen tegen verdroging van grote delen van de Achterhoek? Of over de maatregelen om bestrijdingsmiddelen en microplastic uit onze beken te houden? ”

11. Peter Gatzen, Wijchen

Sociaaldemocraat én ondernemer. Teamspeler en netwerker die zaken organiseert en geregeld krijgt. Wil de verbinding met gemeenteraden leggen. Vindt een actief gezondheidsbeleid belangrijk en wil vanuit dat perspectief zijn Statenlidmaatschap invullen.

 

 

12. Vincent Bouma, Arnhem

Heeft veel ervaring in de Arnhemse gemeenteraad en wil nu zijn blik verbreden naar de provincie. Heeft een groen profiel en wil van daar uit aan de slag met zaken als energiearmoede en het openbaar vervoer.

 

 

 

 

 

13. Moïsha de Vries, Arnhem

Jong talent dat na de Jonge Socialisten haar vleugels wil uitslaan in de provinciale politiek. Ze wil het voordoordeel ‘politiek is saai en voor oude mensen’ ontkrachten. Het middenbestuur wint aan belang doordat de wooncrisis, het stikstofbeleid en het openbaar vervoer op dat bordje ligt. Ze popelt daarmee aan de slag te gaan, op weg naar een beter Gelderland.

 

 

 

 

14. Peter Kuppen, Nijmegen

Zijn drive ligt in het herstellen van het vertrouwen van de burger in de politiek via de provincie. Daarvoor is een actieve overheid nodig die kiest voor een eerlijke verdeling van geld en voorzieningen. Op provinciaal niveau gaat het dan om klimaatbeleid, een gezonde leefomgeving en voldoende betaalbare woningen.

 

 

 

 

15. Jasper Baetsleer, Nijmegen

Jonge kandidaat die zijn interesse in sociaaldemocratische politiek wil uitdiepen in de Staten en op die manier Nederland sterker en socialer wil maken. Is een verbinder en een overtuiger. Hij vindt dat politiek niet alleen gaat om economie maar ook om zingeving; iets waar hij veel mee bezig is. Politiek moet ook bezielen. Daarmee dring je ook polarisatie terug.

 

 

 

 

16. Pieter Krommenhoek, Zutphen

Van directeur tot taxichauffeur. Hij wil zich in dit moeilijke tijdsgewricht voor de PvdA inzetten, om op te komen voor democratische waarden. Is thuis in huisvesting, mobiliteit en duurzame ontwikkeling.

 

 

 

 

 

17. Laurens de Kleine, Harderwijk

Wij doen het voor de mensen, zegt Laurens. Laurens was commissielid en is enorm betrokken bij de partij en was raadslid en wethouder in Harderwijk. Zal graag een coachende rol vervullen voor de nieuwe Statenleden.

 

 

 

 

 

18. Boris Penning de Vries, Nijmegen

Het tijdsgewricht vraagt er om actief voor de PvdA te worden: het gaat om gelijke kansen en jonge mensen moeten opstaan. Denk aan woningbouw en mobiliteit.

 

 

 

 

 

 

19. Aafke Vultink, Groenlo

Opkomen voor de sociaal zwakkeren in de samenleving is een van de drijfveren van Aafke. Zij wil graag bijdragen een toegankelijke, inclusieve samenleving Gelderland.

 

 

 

 

 

20. Tom Brands, Apeldoorn

Tom is jarenlang afdelingsvoorzitter van PvdA Apeldoorn geweest, vele malen campagneleider, en zal worden voorgedragen door het gewest voor de Verenigingsraad van de partij.

 

 

 

 

 

21. Layla Mulay-Bouyakrichan, Tiel

22. Elvira Schepers-Janssen, Winterswijk

23. Bert-Jan Dokter, Wezep

24. Geert Wieggers, Giesbeek

25. Eric de Rijk, Culemborg

26. Siebren Buist, Heerde

27. Doris Goosen, Harderwijk

28. Marga Jonkman, Apeldoorn

29. Titus Burgers, WIjchen

30. Sijmen Versluijs, Winssen

31. Eef van Ooijen, Brummen

32. Anna-Lena Penninx, Ulft

33. Eppo Gutteling, Apeldoorn

34. Marleen Noorland, Rheden

35. Ben Brink, Tiel

36. Cecile de Boer, Heteren

37. Annelies Lichtenberg, Vorden

38. Oscar Rosalina, Arnhem

39. Stef Bijl, Giesbeek

40. Henk van Valburg, Dieren

41. Jan van Zomeren, Didam

42. Ans Stunnenberg, Malden

43. Maarten op de Weegh, Doetinchem

44. Annet IJff, Buurmalsen

45. Gea Hofstede, Rheden

46. Boyce de Jong-van Bortel, Ede

47. Marinka Mulder, Arnhem

48. Josan Meijers, Tiel

49. Martien Louwers, Arnhem

50. Esther-Mirjam Sent, Nijmegen

——————-

Samenstelling kandidaatstellingscommissie:

  • Otwin van Dijk, oud-Tweede Kamerlid, burgemeester Oude IJsselstreek, voorzitter Adviescommissie
  • Charlotte Brand, fractievoorzitter PvdA Nijmegen, vicevoorzitter Adviescommissie
  • Yasemin Çegerek, oud-Tweede Kamerlid, oud-wethouder Heerde, lid
  • Harry Keereweer, oud-gedeputeerde, oud-burgemeester, lid
  • Eric de Rijk, voorzitter PvdA Culemborg, lid
  • Ron Stevens, oud-Statenlid, vicevoorzitter PvdA Gewest Gelderland, adviseur