De vorige periode heeft Provinciale Staten in Gelderland zich sterk gemaakt voor een breed instrument gericht op startende ondernemers. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de Startversneller; een voucherinstrument dat voor Gelderland wordt uitgevoerd door Oost NL. Deze regeling is na moties in 2016[1] en 2017[2], uiteindelijk op 1 maart 2018 van start gegaan. In oktober 2018 is dit instrument ook van start gegaan in de Provincie Overijssel.[3]
In de startnotitie ‘Accenten economische beleidsperiode’[4] geeft Gedeputeerde Staten aan meer focus te willen aanbrengen in het economisch beleid en meer te willen aansluiten bij de landelijke Kennis en Innovatie Agenda’s. Wij maken ons zorgen of bij een te scherpe focus het brede startersbeleid dat de afgelopen acht jaren in Gelderland succesvol[5] is geweest (zie ook de evaluaties) in het gedrang komt. De Startversneller is nu juist een breed instrument dat voor en door Gelderse starters, ongeacht de branche, kan worden gebruikt. Juist dit instrument helpt ze door middel van trainingen en coaching om als startende ondernemer een goede start te maken. Wij, maar vooral de startende ondernemers in Gelderland, hebben nu behoefte aan helderheid over al dan niet continueren van de Startversneller als breed economisch instrument.
Coaching, training en opleiding
Startende ondernemers die maximaal vijf jaar zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen een voucher van maximaal € 1.000,-aanvragen voor coaching, training en opleiding bij ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Voor ondernemers die al verder zijn in hun ontwikkeling is de Groeiversneller ontwikkeld. Bedrijven die voor een groeispurt staat kunnen een groeiplan indienen bij Oost NL. Zij kunnen in aanmerking komen voor vouchers en leningen om die groeistap te versnellen. Bovendien krijgen zij toegang tot een relevant kennisnetwerk en innovatieve expertise in Gelderland.
Vragen aan Gedeputeerde Staten
Samen met CDA Gelderland en SP Gelderland hebben wij een aantal vragen ingediend aan Gedeputeerde Staten. De portefeuillehouder Economie en Innovatie is gedeputeerde Christianne van der Wal. Wij willen het volgende weten:
- Is Gedeputeerde Staten het met ons eens dat de Startversneller in de huidige vorm moet blijven bestaan, juist omdat dit voor elke Gelderse starter (ongeacht de branche) een waardevol instrument kan zijn?
- Is de gedeputeerde van mening dat het belangrijk is voor de continuïteit en herkenbaarheid dat niet telkens de voorwaarden van de instrumenten worden aangepast?
- Kan de gedeputeerde aangeven wat de financiële consequenties zijn als het instrument de Startversneller de komende drie jaar in de huidige vorm blijft bestaan? En of dit benodigde budget beschikbaar is binnen de Ambitie Economie en Mobiliteit?
- Kan de gedeputeerde aangeven wie de afgelopen periode gebruik gemaakt heeft van de Startversneller en welk (economisch) effect dat heeft gehad op de continuïteit van de bedrijfsvoering?
- Kan de gedeputeerde aangeven wat de economische consequenties zijn als de Startversneller buiten de ‘accenten’ komt te liggen?
━━━━━━━━━━━━━━━
Bronnen:
[1] 16M29: 20 juni 2016 (ingediend door CDA, SP, PvdA, CU en 50Plus)
[2] 17M15 : 1 maart 2017 (ingediend door: CDA, CU, VVD, PvdA, SP, SGP, 50Plus)
[3] De Startversneller kan gezien worden als een opvolger van de zogenaamde ‘Ik start smart’-regeling, toentertijd uitgevoerd door de Kamer van Koophandel.