PvdA stelt vragen over illegale Chinese arbeiders in Duiven

14 oktober 2019

Verborgen Chinese economie’ met vier illegalen ontdekt bij grote controle in Duiven

Via de (digitale) Gelderlander van 9 oktober jl. lezen we het volgende artikel:

Verborgen Chinese economie’ met vier illegalen ontdekt bij grote controle in Duiven’

DUIVEN – Bij een grote controle zijn dinsdag vier illegale Chinese arbeiders ontdekt op een industrieterrein in Duiven. Zij werkten bij twee verschillende bedrijven aan batterijen voor elektrische fietsen.

Lars Barendregt

Volgens de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, was er sprake van een heuse ‘verborgen Chinese economie’ Twee Chinezen werden ontdekt door de gemeente Duiven en de politie tijdens een grootscheepse controle. Die schakelden op hun beurt de Inspectie SZW in. Inspecteurs van die instantie kwamen erachter dat bij een bedrijf even verderop nog drie Chinezen werkten, van wie twee illegaal. De vier illegale Chinezen zijn door de AVIM, de eerdere vreemdelingenpolitie, meegenomen voor verhoor. Binnenkort worden zij op het vliegtuig richting China gezet, stelt de woordvoerder”

Verder blijkt het volgens de Gelderlander van 14 oktober 2019 zo te zijn, dat beide bedrijven (Phylion Battery en Ananda) met behulp van OostNL naar Gelderland cq Duiven zijn gebracht. Daarbovenop is er een aantal weken geleden, tijdens het bezoek aan China door o.a. OostNL en onze Commissaris van Koning, met beide bedrijven gesproken over uitbreiding van hun activiteiten in Nederland aldus het artikel.

De fractie van de Partij van de Arbeid Gelderland keurt de misstanden, genoemd in het artikel, ten zeerste af. Omdat de Provincie Gelderland één van de aandeelhouders en investeerders in OOSTNL is, heeft de PvdA een aantal vragen (klik hier voor de vragen)

Ook John Kerstens zal Kamervragen gaan stellen:

 

Kamervragen over toezicht Oost NL op ‘foute’ Chinese bedrijven: ‘Een enorme uitglijder’

DEN HAAG/ DUIVEN – Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL moet beter in de gaten houden of binnengehengelde bedrijven de Nederlandse wetten en regels naleven. Dat vinden Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en John Kerstens (PvdA). Zij stellen Kamervragen naar aanleiding van het nieuws dat verdachte firma’s uit China met hulp van Oost NL naar Gelderland zijn gekomen.

 

De twee Chinese bedrijven met een pand in Duiven (Phylion Battery en Ananda) worden sinds vorige week verdacht van uitbuiting van illegale arbeiders. Daarnaast ziet de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid ze als ‘spookondernemingen’ die een ‘verborgen Chinese economie’ onderhouden.

Oost NL ondersteunde de producenten van onderdelen voor elektrische fietsen enkele jaren geleden bij hun komst naar Gelderland, blijkt uit onderzoek van De Gelderlander. Dat gebeurde in samenwerking met de NFIA, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie.

Oost NL hielp de bedrijven onder meer met het vinden van een geschikte locatie. Tijdens een handelsmissie in China werd onlangs nog gesproken over uitbreiding.

 

‘Verwijzen naar inspectie veel te makkelijk’

Zelf zegt Oost NL dat het verantwoordelijk is voor de ‘landing’ van een bedrijf in de regio, niet voor controles. Daar zijn de Inspectie SZW en Belastingdienst voor, is de uitleg. Kamerlid Kerstens van de PvdA is het daar niet mee eens. ,,Het simpelweg verwijzen naar de Inspectie SZW is veel te makkelijk.’’

Ook SP’er Van Dijk vindt dat Oost NL meer verantwoordelijkheid moet nemen. ,,Oost NL is geen inspectie, maar het is wel een enorme uitglijder dat men deze bedrijven heeft binnengehaald. Ik neem aan dat Oost NL de misstap erkent en uitgebreid evalueert. In de toekomst mag dit niet meer gebeuren.’’

De provinciale fracties van 50PLUS en de PvdA vragen het bestuur van Gelderland om opheldering. Zo wil de PvdA weten of Gedeputeerde Staten bereid is Oost NL zo te instrueren dat arbeidsomstandigheden een eerlijke rol gaan spelen bij het aantrekken van bedrijven.

 

Eerst verder onderzoek, dan misschien maatregelen

Oost NL zelf ziet geen reden de eigen aanpak te veranderen. Internationaal manager Fons de Zeeuw meldt dat buitenlandse nieuwkomers ‘op maat’ van informatie worden voorzien over bijvoorbeeld belastingen en personeelszaken. Als de bedrijven het zelf willen, worden ze in contact gebracht met betrokken instanties, vult hij aan.

Voordat Oost NL harde maatregelen treft tegen Phylion Battery en Ananda, wil de maatschappij eerst verder onderzoek doen. Volgens De Zeeuw gaat het om omvangrijke spelers in China, die daar voor zover bekend niet verdacht worden van illegale praktijken. In Gelderland dragen de bedrijven naar zijn zeggen bij ‘aan de ontwikkeling van een mooie industrietak op het gebied van e-mobility’.