Ontwerp-kandidatenlijst Provinciale Staten Gelderland 2023

19 november 2022

De afgelopen tijd heeft de Adviescommissie Kandidatenlijst gewerkt aan een ontwerp-kandidatenlijst voor PvdA Gelderland. Deze lijst is tot stand gesproken na gesprekken met personen die hun interesse om Statenlid te worden kenbaar hebben gemaakt bij de partij. De commissie heeft een ontwerlijst als advies voorgelegd aan het gewestelijk bestuur.

Het bestuur heeft het advies van de adviescommissie over de kandidaatstelling overgenomen en stelt u de conceptkandidatenlijst voor. Hieronder gaan we in op vier onderwerpen:

  • De opdrachtverstrekking door het bestuur en de gevolgde procedure;
  • Algemene overwegingen die bij het opstellen van de lijst een rol hebben gespeeld;
  • De conceptkandidatenlijst;
  • De samenstelling van de adviescommissie.

Opdrachtverstrekking en gespreksprocedure

Volgens artikel 6.3. lid 13 van de statuten heeft het gewestelijk bestuur een adviescommissie ingesteld die als opdracht heeft een ontwerp-kandidatenlijst op te stellen. De profielschets voor een Statenlid, zoals vastgesteld in de gewestelijke vergadering in juni, is daarbij leidend. De aanmelding voor de kandidatuur stond open tot 1 september 2022. De adviescommissie heeft met iedereen gesproken die zich heeft aangemeld. Op basis van die gesprekken heeft de adviescommissie de lijst samengesteld.

Algemene Overwegingen

De volgende algemene overwegingen liggen ten grondslag aan de ontwerp-kandidatenlijst:

  • Bij de top 7 van de lijst heeft de Commissie gezocht naar een mix van continuïteit en vernieuwing;
  • Daarbij is gezocht naar generalisten die onderling tot een evenwichtige portefeuilleverdeling kunnen komen;
  • De kwaliteit van de mensen was doorslaggevend;
  • Vervolgens speelden een rol: regionale spreiding over de provincie, de man/vrouw-verhouding en diversiteit.

De commissie meent met dit voorstel een goed team te presenteren waarvan de leden samenwerken, elkaar aanvullen en indien nodig elkaar helpen en vervangen.

Ontwerp-kandidatenlijst

  1. Peter Kerris, Nijmegen 

Onze nummer één is een ervaren politiek leider en heeft een herkenbaar politiek profiel. Hij spreekt electorale kiezersgroepen aan. Het thema Wonen is door hem op de kaart gezet. Tegen de stroom in heeft hij, samen met de fractie, andere politieke thema’s geagendeerd op de provinciale agenda, zoals arbeidsmarktbeleid en beroepsonderwijs, diversiteit en steun aan cultuur in de coronacrisis. Hij is een campaigner en daarmee de persoon die de PvdA zetelwinst kan bezorgen.

  1. Judith Tenbusch, Arnhem

Was fractievolger die nu toe is aan volwaardig Statenlidmaatschap. Ze is zeer authentiek, betrokken, betrouwbaar, transparant met een open manier van communiceren. Doordesemd met de sociaaldemocratische gedachte: dat je van een dubbeltje een kwartje kunt worden. In haar werk als docent aan het mbo leidt zij de vakmensen van de toekomst op en wil zij hun stem zijn.

  1. Jan Daenen, Nijmegen 

Jong politiek talent dat met charisma en hard werken veel resultaat heeft geboekt. Vertaalt zijn persoonlijke ervaringen naar politieke actie. Kan in zijn tweede periode als Statenlid doorgroeien tot de top van de Gelderse PvdA.

  1. Mujde Palavan, Dieren

Aanstormend talent waarvoor de PvdA de partij is om bestaanszekerheid voor mensen te garanderen. Is een teamspeler, gericht op verbinden en op de dialoog. Ze is gegrepen door de rol die het middenbestuur kan spelen in het land.

  1. Fokko Spoelstra, Apeldoorn

Zeer ervaren provinciaal politicus die op grond van al zijn werk achter de schermen een derde periode verdient. Is een bron van kennis en stabiliteit. Heeft loepzuiver gevoel waar de PvdA in Gelderland voor moet staan.

  1. Onno Vermooten, Oosterbeek

Een generalist met een feilloos gevoel voor politieke verhoudingen die op grond daarvan rake analyses kan maken. Eigenschappen waar de nieuwe Statenfractie de komende jaren zijn voordeel mee kan doen, zeker gezien de grote maatschappelijke problemen waar de provincie de komende jaren mee geconfronteerd zal worden.

  1. Marilyn A-Kum, Arnhem 

Politiek zeer geëngageerd met frisse ideeën, passievol gebracht. Inclusie is voor haar belangrijk. In haar tweede periode in de Staten kan ze afmaken wat ze in de vorige periode is begonnen.

  1. Hans Pelle, Eibergen

Een sociaaldemocraat zoals ze maar zelden worden gebakken. Door en door geworteld in de Achterhoek. Hij is een authentieke en duidelijke volksvertegenwoordiger. Laagdrempelig en zeer aanspreekbaar voor ‘zijn’ mensen.

  1. Jan Pieter Vermeulen, Warnsveld

Vindt gezonde leefomgeving en natuurbescherming belangrijk; heeft daar beroepshalve veel kennis over. Wil de mens terugbrengen in het middenbestuur, onder meer door zijn Brood en Rozen-initiatief over de provincie uit te rollen. Met Brood en Rozen wordt in Zutphen op wijkniveau gewerkt aan herstel van vertrouwen in de gemeente, politiek én PvdA.

  1. Barbara Veltrop, Arnhem

Is woordvoerder, onder meer ooit voor de provincie Gelderland, en daardoor gewend aan een complex politiek bestuurlijke omgeving. Ziet het belang van de problemen die het middenbestuur de komende jaren voor zijn kiezen krijgt. Ze is aimabel, communicatief zeer vaardig en is inspirerend.

  1. Peter Gatzen, Wijchen

Sociaaldemocraat én ondernemer. Teamspeler en netwerker die zaken organiseert en geregeld krijgt. Wil de verbinding met gemeenteraden leggen. Vindt een actief gezondheidsbeleid belangrijk en wil vanuit dat perspectief zijn Statenlidmaatschap invullen.

  1. Vincent Bouma, Arnhem

Heeft veel ervaring in de Arnhemse gemeenteraad en wil nu zijn blik verbreden naar de provincie. Heeft een groen profiel en wil van daar uit aan de slag met zaken als energiearmoede en het openbaar vervoer.

  1. Moïsha de Vries, Arnhem

Jong talent dat na de Jonge Socialisten haar vleugels wil uitslaan in de provinciale politiek. Ze wil het voordoordeel ‘politiek is saai en voor oude mensen’ ontkrachten. Het middenbestuur wint aan belang doordat de wooncrisis, het stikstofbeleid en het openbaar vervoer op dat bordje ligt. Ze popelt daarmee aan de slag te gaan, op weg naar een beter Gelderland.

  1. Peter Kuppen, Nijmegen

Zijn drive ligt in het herstellen van het vertrouwen van de burger in de politiek via de provincie. Daarvoor is een actieve overheid nodig die kiest voor een eerlijke verdeling van geld en voorzieningen. Op provinciaal niveau gaat het dan om klimaatbeleid, een gezonde leefomgeving en voldoende betaalbare woningen.

  1. Jasper Baetsleer, Nijmegen

Jonge kandidaat die zijn interesse in sociaaldemocratische politiek wil uitdiepen in de Staten en op die manier Nederland sterker en socialer wil maken. Is een verbinder en een overtuiger. Hij vindt dat politiek niet alleen gaat om economie maar ook om zingeving; iets waar hij veel mee bezig is. Politiek moet ook bezielen. Daarmee dring je ook polarisatie terug.

  1. Pieter Krommenhoek, Zutphen

Van directeur tot taxichauffeur. Hij wil zich in dit moeilijke tijdsgewricht voor de PvdA inzetten, om op te komen voor democratische waarden. Is thuis in huisvesting, mobiliteit en duurzame ontwikkeling.

  1. Laurens de Kleine, Harderwijk

Wij doen het voor de mensen, zegt Laurens. Laurens was commissielid en is enorm betrokken bij de partij en was raadslid en wethouder in Harderwijk. Zal graag een coachende rol vervullen voor de nieuwe Statenleden.

  1. Boris Penning de Vries, Nijmegen

Het tijdsgewricht vraagt er om actief voor de PvdA te worden: het gaat om gelijke kansen en jonge mensen moeten opstaan. Denk aan woningbouw en mobiliteit.

  1. Aafke Vultink, Groenlo

Opkomen voor de sociaal zwakkeren in de samenleving is een van de drijfveren van Aafke. Zij wil graag bijdragen een toegankelijke, inclusieve samenleving Gelderland.

  1. Tom Brands, Apeldoorn

Tom is jarenlang afdelingsvoorzitter van PvdA Apeldoorn geweest, vele malen campagneleider, en zal worden voorgedragen door het gewest voor de Verenigingsraad van de partij.

——————-

Samenstelling Adviescommissie

  • Otwin van Dijk, oud-Tweede Kamerlid, burgemeester Oude IJsselstreek, voorzitter Adviescommissie
  • Charlotte Brand, fractievoorzitter PvdA Nijmegen, vicevoorzitter Adviescommissie
  • Yasemin Çegerek, oud-Tweede Kamerlid, oud-wethouder Heerde, lid
  • Harry Keereweer, oud-gedeputeerde, oud-burgemeester, lid
  • Eric de Rijk, voorzitter PvdA Culemborg, lid
  • Ron Stevens, oud-Statenlid, vicevoorzitter PvdA Gewest Gelderland, adviseur

Oorspronkelijk maakte ook Anne Janssen deel uit van de commissie, maar zij moest zich voor aanvang van de werkzaamheden wegens privéomstandigheden terugtrekken.