Vragen over risico’s mestfabrieken
Pas geleden hebben er een paar ernstige ongelukken plaatsgevonden die te maken hadden met de opslag en verwerking van mest. Zo zijn er eind maart in West-Vlaanderen twee dorpen ontruimd omdat er uit een opslagtank van een mestverwerkingsbedrijf salpeterzuur was vrijgekomen. Hierdoor moest een provinciaal rampenplan in werking worden gesteld. En eind februari stroomde in Aalten door een lek in een mestsilo 2 miljoen liter mest weg naar de omgeving.
In Groenlo zijn er plannen om de grootste mestfabriek van Nederland te bouwen. Voor de plannen betreffende deze mestfabriek hoeft vooralsnog geen milieueffectrapportage (MER) opgesteld te worden. Het betreft hier een fabriek waarbij gewerkt gaat worden met deels experimentele technieken, alleen daarom al is zorgvuldigheid van groot belang. De PvdA vraagt zich af op welke wijze de provincie ervoor zorgt dat zowel mens als milieu beschermd gaan worden tegen de risico’s van zowel de opslag als de verwerking van zeer grote hoeveelheden mest en de stoffen die bij de verwerking gebruikt worden. De omvang van dit soort bedrijven begint dermate vormen aan te nemen dat de risico’s en gevolgen bij ongelukken zeer groot zijn. Dit is ook al gebleken. Daarom heeft de PvdA de volgende Schriftelijke Vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten:
1. Deelt GS de zorgen van de PvdA over de risico’s die grootschalige mestopslag, mestvergisting en mestverwerking kunnen hebben voor de omgeving? En deelt GS de visie van de PvdA dat de risico’s die gepaard gaan met de realisatie van een grootschalige installatie voor mestverwerking afdoende en dus uiterst zorgvuldig beheerst moeten worden?
2. Bij plannen voor de grote mestfabriek in Groenlo hoeft vooralsnog geen MER te worden opgesteld. Op welke wijze wordt nu preventief de veiligheid van omwonenden en omliggende bedrijven gewaarborgd en duidelijkheid gegeven over de effecten voor het milieu?
3. Wat kan GS doen om ervoor te zorgen dat er op een zorgvuldige wijze naar de effecten en risico’s van grootschalige mestopslag, mestvergisting en mestverwerking wordt gekeken en dat er meer en beter rekening wordt gehouden met de gevolgen voor omwonenden en omliggende bedrijven? Is GS bereid aan te geven hoe de zorgvuldigheid bij plannen zoals bijvoorbeeld de mestfabriek in Groenlo zal worden gegarandeerd?