Oordeelsvorming in de Staten

13 september 2023

Na een natte zomer zijn we blij met de het nazomerweer en de uitdagingen die weer voor ons liggen. Afgelopen weken hebben wij ons over diverse onderwerpen een beeld mogen vormen. Deze en aankomende week moeten de Staten tot een oordeel komen.

De Najaarsnota is aan ons voorgelegd en enkele onderwerpen liggen de PvdA na aan het hart.
Het openbaar vervoer is er daar één van. Voor 2024 is daar 5 miljoen extra voor gereserveerd. Het is goed te zien dat het belang van goed openbaar vervoer wordt onderkent. Onze inzet voor de zomer met de motie “Gelderse busreizigers niet in de wacht maar onderweg” lijkt dus vruchten te hebben afgeworpen, de bussen kunnen vooralsnog blijven rijden! Kanttekening blijft dat de PvdA van mening is dat het rijk een groter deel van de financiering op zich moet nemen. Er blijft dus werk aan de winkel. Het Actieplan Wonen van onze oud gedeputeerde Peter Kerris is succesvol en in de najaarsnota is voor een extra aanvulling van 3,6 miljoen gekozen. Uiteraard juichen we dit toe, want iedereen in Gelderland heeft recht op een betaalbaar dak boven het hoofd!

Aan het programma Eerbeek-Loenen 2030 werken de provincie Gelderland, de gemeente Brummen, het Waterschap Vallei en Veluwe, de industriekring Eerbeek-Loenen (IKEL) en omwonenden samen aan het verbeteren van het evenwicht tussen de leefbaarheid en de bestaande papierindustrie. Een complexe puzzel waar bij werkgelegenheid, een gezonde leefomgeving en de verduurzaming van de papierindustrie allemaal erg belangrijk zijn voor de PvdA. Onderdeel van het programma is het inpassingsplan Folding Boxboard Eerbeek en omgeving, en wel de aanleg van een nieuwe aan- en afrijdroute. In een hoorzitting hebben omwonenden en maatschappelijke organisaties hun voorkeuren uitgesproken en vragen gesteld. De PvdA beoordeeld dit plan positief.
Het Windpark Horst en Telgt in de gemeente Ermelo en Putten kan een belangrijke bijdrage gaan leveren in de energietransitie en onze energieneutraliteit in 20250. Provinciale Staten wordt gevraagd in te stemmen met een coördinatieregeling die de verwezenlijking van het windpark kan versnellen en het indienen van bezwaren of beroep kan vereenvoudigen door 1 loket aan te stellen. De PvdA vind dat we snel naar een duurzaam Gelderland moeten maar dat er ook een zorgvuldige en toegankelijke procedure voor inspraak en bezwaar moet zijn. Dus de PvdA stemt in met deze procedure.

Tot zover de oordeelsvormende fase in het Huis der Provincie. Wij wensen iedereen een sociaal en vruchtbaar politiek jaar!
Team PvdA