Jos Hollander

Al heel vroeg wist ik dat ik iets met water wilde doen. Ik ben dan ook Civiele Techniek gaan studeren in Delft. Nu is besturen iets heel anders maar het helpt wel als je ergens verstand van hebt.

Mijn loopbaan ben ik gestart bij een ingenieursbureau. Na tien jaar ben ik overgestapt naar de gemeentelijke wereld. Het heeft z’n voordelen om zowel het bedrijfsleven als de overheid te kennen.

Het waterschap is met hele belangrijke dingen bezig. Tegenwoordig is het zo vanzelfsprekend dat ons afvalwater gezuiverd wordt dat we soms vergeten dat dit de belangrijkste maatregel in geschiedenis is geweest voor de volksgezondheid. Nu is het nog steeds heel belangrijk dat we ons afvalwater nog beter te reinigen. Zo kunnen we nog meer doen om de medicijnresten uit ons water te halen. Of eigenlijk beter: om te zorgen dat dit niet in het water terecht komt.

Het waterschap is er niet alleen voor dat de boel niet overstroomt. Het waterschap is er ook voor om te zorgen dat er genoeg water is. Dat hebben we afgelopen zomer wel ervaren.

Genoeg water voor iedereen dus ook voor de boeren. Wat wel belangrijk is dat iedereen zijn eigen (bedrijfsvoerings)kosten betaalt en niet afwentelt op de gemeenschap en zeker niet op mensen die het helemaal niet kunnen betalen.

Ik vind dat we trots mogen zijn op het waterschap Rijn en IJssel. Daar zijn we al jaren lang goed bezig. We hebben veel verstand van water en deze kennis moeten we ook met andere delen.