Peter Baks houdt maidenspeech in Provinciale Staten

8 juni 2022

Tijdens de Statenvergadering van 8 juni 2022 heeft Peter Baks, het nieuwe fractielid van de PvdA, zijn maidenspeech gehouden in de Gelderse Provinciale Staten. Dit deed hij tijdens het bespreken van het luchthavenbesluit over Luchthaven Teuge. De tekst van zijn inbreng is hieronder te lezen:

Voorzitter, het is gelukt!

Nadat ik drie jaar fractievolger mocht zijn ben ik dan nu toch echt geïnstalleerd als Statenlid namens de Partij van de Arbeid. Voordat ik ons standpunt inzake het luchthavenbesluit over Luchthaven Teuge vertel, wil ik onze Staten iets meegeven.

Gelderland levert je mooie streken. Dit is de slogan van de campagne om toeristen naar Gelderland te lokken. Uit ervaring weet ik dat hier niets aan gelogen is. Ik kom zelf ook uit zo’n mooie streek: de Achterhoek. Om te voorkomen dat ik als ’thuisfluiter’ bekend kom te staan wil ik natuurlijk ook andere mooie Gelderse streken benoemen: de Veluwe en de Betuwe. In die streken wonen dan misschien wel niet de meeste Gelderlanders, maar als parlement van de provincie zouden ook zij evenredig vertegenwoordigd moeten zijn in dit huis.

Op dit moment zijn er van de 55 leden van de Provinciale Staten slecht een handvol afkomstig uit de Achterhoek. Ook zijn, tot zover ik weet, de Veluwe en de Betuwe nou niet bepaald oververtegenwoordigd. Nu kunt u zich afvragen: is dit erg?

Ja. Dat is erg.

Het is erg omdat de stem uit die streken gehoord doent te worden. En waar het spreekwoord ‘het vogelte zingt zoals het gebekt is’ predikt, klinkt het geluid van de streek niet altijd door. Pleit ik hier nu voor een radicale veranderen? Nee, natuurlijk niet. Het is vooral een oproep aan alle partijen om hier goed over na te denken bij het opstellen van hun kandidatenlijst voor de komende verkiezingen, volgend jaar al.

Immers: een evenwichtige vertegenwoordiging van alle types mensen is een inhoudelijke winst voor de Staten. Naast gender, huidskleur en opleidingsniveau is een evenredige geografische verdeling over de provincie ook belangrijk. Het gaat hier in dit huis over belangrijkze zaken die de hele provincie raken. En wanneer het gaat om specifieke, lokale zaken: ook die hebben vaak invloed op het geheel van Gelderland.

“Een evenwichtige vertegenwoordiging van alle types mensen is een inhoudelijke winst voor de Staten.”

Voorzitter, ik rond dit deel van mijn betoog af met de opmerking: Gelderland heeft naast mooie streken ook vooral goede streekgenoten!

Tekst gaat verder onder foto.

Peter Baks tijdens zijn maidenspeech in de Provinciale Staten.

 

Dan Luchthaven Teuge: de PvdA vraagt zich af of Gedeputeerde Staten hier ook ‘mooie streken’ levert. Enkele inwoners en organisaties zullen dat wellicht beamen. Vooral omdat zij het vliegen, met name sportvliegen, maar een kwalijke hobby vinden.

Het besluit dat voorligt gaat niet alleen over ervaren hinder. Naast plezier in het sportvliegen gaat het ook over economische zaken, maar bovenal over de ontwikkeling naar een toekomstige, stillere luchtvaart. Luchthaven Teuge is een positief broeinest van vliegtuigontwikkeling voor de toekomst: elektrisch vliegen is daar volop in ontwikkeling en een waterstofvliegtuig is ook geen verre toekomstmuziek meer. Ontwikkelingen gaan nu eenmaal als een steentje in de vijver. Het begint met een kleine cirkel en vloeit dan verder uit.

Naast deze ontwikkelingen zijn er in dit luchthavenbesluit ook acties opgenomen die geluidsoverlast moeten beperken. Ik doel dan vooral op de valschermvrije dagdelen per maand. Tijdens deze dagdelen mag er nul geluidshinder zijn. Ook door de bijzondere bewegingen op te nemen in de totale geluidsomvang levert de luchthaven uiteindelijk per jaar minder geluidshinder op.

Wanneer die dagdelen ook nog in gesprekken met de omgeving tot stand komen, dan komen ze tegemoet aan de mensen die veel last ervaren van het vliegverkeer van Luchthaven Teuge. De PvdA is van mening dat dit besluit evenwichtig is en dat het voordelen biedt voor de economie en de toekomstige ontwikkelingen van de luchtvaart. Maar vooral voor het beperken van geluidshinder door het vooruitzicht op die technische ontwikkelingen.

“De PvdA is van mening dat dit besluit evenwichtig is en dat het voordelen biedt voor de economie en de toekomstige ontwikkelingen van de luchtvaart.”

De PvdA wil wel graag de toezegging van de gedeputeerde dat zaken waar de provincie over gaat goed gemonitord gaan worden. Wij zouden graag zien dat de Provinciale Staten hier regelmatig een terugkoppeling over ontvangt.

Voorzitter, ik rond af. Want ik kom terug op mijn eerste vraag: levert Gedeputeerde Staten hier ‘mooie streken’? Wat de PvdA betreft is het antwoord hierop: nee.