PvdA Gelderland in gesprek met gedeputeerde Witjes (Mobiliteit)

25 mei 2022

Op zaterdag 14 mei hebben Jan Daenen en Judith Tenbusch vijf locaties bezocht die naar voren zijn gekomen in ons Meldpunt Verkeersveiligheid. Als vervolg op deze werkbezoeken zijn zij in gesprek gegaan met gedeputeerde Witjes (Mobiliteit) om onze zorgen en wensen rond verkeersveiligheid over te brengen.

In onze provincie vonden vorig jaar de meeste verkeersongevallen plaats. Dat er hard gewerkt moet worden aan verkeersveiligheid is dan ook erg duidelijk. Op 5 april ontvingen de Provinciale Staten een Statenbrief over de Uitvoeringsagenda Verkeersveiligheid Gelderland 2022-2023 van gedeputeerde Witjes. Tijdens het gesprek met de gedeputeerde hebben Jan en Judith de uitvoeringsagenda doorgenomen met de gedeputeerde.

Gezien de noodzaak van het verbeteren van verkeersveiligheid geeft de uitvoeringsagenda een goede aanleiding om een beeldvormende sessie te organiseren met de Provinciale Staten. Hier gaat de PvdA dan ook mee aan de slag.

Jan Daenen (links) en Judith Tenbusch (rechts) voorafgaand aan het gesprek met gedeputeerde Witjes (midden).

 

Prioriteiten

De gedeputeerde vertelde ons dat er een lijst wordt opgesteld met ruim 300 verkeerssituaties in Gelderland waar de veiligheid (mogelijk) een probleem is. Deze zogenoemde longlist word teruggebracht naar een shortlist met de locaties waar op korte termijn iets moet gebeuren.

Deze kortere lijst wordt vervolgens afgewerkt. Dit zal niet op volgorde gaan van de hoogste prioriteit: er wordt namelijk gekeken of de desbetreffende locatie al voorkomt op de lijst met geplande werkzaamheden. Als dit het geval is, dan wordt de mogelijkheid bekeken om de aanpassing door te voeren tijdens die werkzaamheden.

Hierdoor kan het voorkomen dat een locatie die minder gevaarlijk is toch eerder aan de beurt komt, omdat er al wegwerkzaamheden gepland zijn. De PvdA vindt dit een logische keuze.

Ervaringen

Tijdens het gesprek hebben Jan en Judith signalen vanuit de mensen die een melding hebben gemaakt in ons Meldpunt Verkeersveiligheid overgebracht aan de gedeputeerde.

Zo zijn wij ervan overtuigd dat er niet alleen gekeken moet worden naar de cijfers, maar ook gesproken moet worden met inwoners en weggebruikers over hun ervaringen. Gedeputeerde Witjes gaf aan dit signaal serieus te nemen, hier is de PvdA tevreden mee.

Jan en Judith wezen daarnaast ook op de maatregelen die al worden getroffen in de provincie Utrecht. De snelheid op een op de vijf provinciale wegen wordt teruggebracht van 80 km/h naar 60 km/h. De gedeputeerde gaf terecht aan dat Gelderland erg verschilt van Utrecht, maar dat er in de beleidskaders wel wordt gekeken naar deze mogelijkheid. Hiermee geeft de gedeputeerde een toezegging dat deze optie serieus bekeken en overwogen wordt. Dat het daadwerkelijk zal gaan gebeuren staat nog niet vast, maar de PvdA is positief over de houding van de gedeputeerde hierin.

Locatiebezoeken

Het gesprek focuste zich op verkeersveiligheid in onze provincie in het algemeen, met als leidraad de Uitvoeringsagenda Verkeersveiligheid Gelderland 2022-2023. De PvdA houdt daarnaast een vinger aan de pols wat betreft de vijf locaties die onlangs door ons zijn bezocht. Het gaat om de locaties in Lintelo, Terborg, Didam, Doesburg en Bennekom.

Over deze locaties wordt binnenkort een vervolggesprek gepland.

Handige links