22 februari 2015

PvdA bezoekt Tweede Kamer met jongeren Tha Bus

Onlangs bracht Tha Bus on Tour een bezoek aan De Tweede Kamer in Den Haag. Tha Bus is een prachtproject georganiseerd door Zorgbelang Gelderland. Met een oude Amerikaanse schoolbus bezoeken jongeren met jeugdzorgervaring middelbare scholen in Gelderland.

De jongeren vertellen als gastdocent op scholen over wat hun overkomen is. Ik ben een aantal keren mee geweest met Tha Bus. Je ziet dan een klas vol pubers stil worden, luisteren en gerichte vragen stellen aan zo’n jonge gastdocent. Een gastdocent die het vaak verdomd moeilijk heeft gehad maar wel het lef heeft om zijn verhaal te vertellen zodat anderen er van kunnen leren.

Door de decentralisaties is er veel veranderd op het gebied van de jeugdzorg. Ook voor projecten als Tha Bus.

Daarom heb ik het initiatief genomen om samen met Zorgbelang en de PvdA Gelderland ervoor te zorgen dat jongeren hun verhaal kunnen laten horen in de Tweede Kamer. Naast medewerkers van Zorgbelang waren ook ouders van gezinshuis Gentle en statenlid Paula Wieggers mee om de jongeren te begeleiden.

De Kamerleden Loes Ypma en John Kerstens waren bereid om in gesprek te gaan met de jongeren, die met passie en enthousiasme hun verhalen, tips en vragen aan de kamerleden meegaven.

Hier lees en zie je alles over ons bezoek. Ook wat de jongeren aan de Kamerleden mee hebben gegeven staat er in, ze hadden het gesprek intensief voorbereid. Het zou zo goed zijn als ook gemeenten dergelijke projecten gaan omarmen.

Juist ervaringsdeskundige jongeren weten als geen ander wat er anders en vooral beter kan in de jeugdzorg. Nodig deze jongeren uit in de gemeenteraad, betrek ze bij het beleid, laat hun stem horen in scholen en het gemeentehuis!
Anna-Lena Hedin-Penninx, Statenlid PvdA Gelderland
Tiel 20-12-2014PvdA, Statenfractie,iov PvdA.Foto Rapha‘l Drent, Tiel.