25 januari 2015

Het meisje met de rode muts blogt: Handen uit de mouwen

Het is weekend. Zaterdagochtend 10:30. Een vijftientalPvdA’ers verzamelt zich bij de kleding- en speelgoedbank in Tiel. We gaan klussen voor het goede doel om te laten zien dat we graag de handen uit de mouwen steken. Kritisch bestempel ik het in eerste instantie als symboolpolitiek. Binnen ontmoeten we drie vrolijke dames die ziel en zaligheid steken in het helpen van andere mensen. Ik zie dat ze zichtbaar blij zijn met onze komst. Misschien is dat ook een reden om dit te doen; de vrijwilligers een hart onder de riem te steken. Ik voel me direct minder sceptisch.

Margreet, een van de vrijwilligsters, vertelt dat ze sinds februari 2014 al 500 mensen hebben geholpen. Allemaal mensen uit de regio. De dankbaarheid van haar cliënten is onbeschrijfelijk. Maar ook schaamte is aanwezig. Confronterend is dat het iedereen kan overkomen. Een vader van een autistisch kind die zijn vrouw verliest en zijn baan moet opzeggen om voor zijn kind te zorgen, is ondertussen vaste klant bij de kledingbank.

IMG_3861

Er volgt een rondleiding en daarna worden we aan het werk gezet. Het scala aan kledingstukken in de goed gevulde rekken is een wierspiegeling van de mensen die kleding komen inleveren. Dure merken, hippe kleding maar ook vreselijke bloemmotieven uit de tijd van mijn oma’s oma. Het laat zien dat dit mensen uit alle lagen van de samenleving zijn. Dat geeft energie!

Maar het zorgt ook voor een moment van zelfreflectie. Wat doen we eigenlijk zelf voor anderen? Ik ben wel iemand die zo nu en dan de kledingkast helemaal overhoop haalt om vervolgens bij elk kledingstuk een esthetische discussie met mezelf te houden. ‘Ik weet zeker dat ik dit shirt vast nog eens aantrek, maar ik heb dat al een jaar niet gedaan…’ Uiteindelijk levert dat toch een volle tas op voor de kledingbank.

We vragen de dames waar de kledingbank het meest behoefte aan heeft. Naast jongensbroeken voor tien- tot twaalfjarigen moeten de vrijwilligsters bekennen dat dit donaties zijn. Want hoewel de politiek roept dat leegstand een groot probleem is en er graag iets aan wil doen, is de kledingbank ondertussen nog steeds gedwongen om commercieel te huren. Kostprijs 7200 euro per jaar.

We verlaten de kledingbank met een voldaan gevoel. Ik merk dat de enthousiasme en energie van de vrijwilligers aanstekelijk werkt. Ik voel me plots oprecht blij dat ik destijds dat ene shirt toch een betere bestemming heb gegeven.

Het meisje met de rode muts

 

 

Carina Nieuwenweg is een Wageningse student en nummer 10 op de lijst voor de Provinciale Staten. Ze omschrijft zichzelf als een kritisch persoon, allergisch voor tunnelvisie. Ondertussen staat ze bekend als het meisje dat steevast de rode PvdA-muts draagt. In de aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen schrijft ze elke week een blog.