16 maart 2015

PvdA zet sociale werkgever in zonnetje en roept provincie op voorbeeld te volgen

De PvdA wil dat de provincie socialer wordt als werkgever en heeft zojuist het actieplan Goed, Eerlijk en Zeker Werk in Gelderland gelanceerd. Dat gebeurde bij  een bedrijf dat wél vol inzet op sociaal werkgeverschap en dat daarom door de PvdA in het zonnetje werd gezet. Doc Care in Tiel krijgt de Rode Pluim voor sociaal ondernemen uitgereikt door Statenlid Piet Wanrooij en Tweede Kamerlid John Kerstens. Doc Care is gekozen uit drie bedrijven, het Kadaster in Apeldoorn en een Gelderse Gemeente. De PvdA gaat de Rode Pluim jaarlijks toewijzen aan een sociale werkgever in Gelderland.

Statenlid Piet Wanrooij: “We kiezen voor sociaal ondernemerschap in Gelderland. Noblesse oblige,  ook de provinciale overheid kan daarbij zelf het goede voorbeeld geven. We maken een eind aan het doorgeslagen efficiency-denken. We gaan voor vernieuwing en talent in onze organisatie. Trainees en nieuwe werknemers worden niet na een tijdelijk contract weer buiten gezet, maar we behouden hun talent en ideeën voor Gelderland. Zo geven we hen zekerheid, bijvoorbeeld om een huis te kopen, en verzekert de provincie zich ook in de toekomst van goed personeel.”

“Ook met sociaal aanbesteden willen we veel verder. Het Rekenkamer Rapport hierover geeft positieve impulsen daarvoor. De provincie Gelderland heeft de afgelopen jaren op ons initiatief fors werk gemaakt van Social Return bij inkopen en aanbesteden. Dit betekent dat zij van opdrachtnemers vragen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Aantoonbaar meer personen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn voor langere of kortere periode aan het werk gegaan.”

“We zijn er echter  nog niet, er kan zeker een tandje bij in het provinciehuis van Gelderland.  Nog meer resultaten zijn te boeken als social return bij alle onderdelen van de organisatie zou worden toegepast. Dit is tot nu toe nog niet het geval. Iedereen wil namelijk heel graag mee doen in Gelderland.”

Lijsttrekker Peter Kerris: “Dit is precies wat we bedoelen met Goed Werk voor alle Gelderlanders. Geen flex-werk en onzekerheid meer en ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo doen we allemáál mee.”