PvdA Rijn en IJssel maakt zich zorgen om stijging kosten voor inwoners

9 november 2021

De komende jaren stijgen de tarieven van Waterschap Rijn en IJssel. Tenminste, dat is het voorstel van het college van Dijkgraaf en Heemraden aan het Algemeen Bestuur. Inwoners gaan fors meer betalen, deze stijging kan ten opzichte van vorig jaar zomaar oplopen tot 14%. De tarieven stijgen zowel voor huurders als voor mensen met koopwoningen. Bedrijven krijgen ook te maken met stijgende tarieven, deze stijging is echter minder hoog dan voor inwoners. Alleen eigenaren van agrarische gronden gaan minder betalen ten opzichte van vorig jaar. Deze belastingverhoging staat niet op zichzelf, de afgelopen jaren zijn de belastingen meerdere keren verhoogd.

Het Waterschap is verantwoordelijk voor de zuivering van het rioolwater en voor de waterveiligheid (‘droge voeten’). Daarnaast heeft het Waterschap de ambitie om bij te dragen aan een gezonde leefomgeving en wil als organisatie energie- en CO₂-neutraal worden. Ook het tegengaan van verdroging en het bevorderen van de biodiversiteit spelen een steeds grotere rol. Daarvoor is in de toekomst veel geld nodig. Tenslotte wil het Waterschap meer geld reserveren om de schulden af te lossen.

Veel van de maatregelen om verdroging tegen te gaan, vinden plaats in het buitengebied. De sponswerking van de bodem moet hierdoor verbeteren. Eén van de resultaten is dat het uitoefenen van de landbouw mogelijk blijft in de toekomst.

De PvdA-fractie in het Algemeen Bestuur van Waterschap Rijn en IJssel vindt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en vindt dat de partijen die het meest profijt van een maatregel hebben, hiervoor best wat mogen betalen. “Daarom is het vreemd dat juist agrarische bedrijven minder gaan betalen, terwijl eenpersoonshuishoudens of gezinnen straks in sommige gevallen meer dan 20% meer gaan betalen ten opzichte van 2019. Daarnaast vinden wij het in deze tijd van oplopende energietarieven niet goed om huishoudens extra te belasten. De schulden van het Waterschap moeten we nu niet doorschuiven naar de huishoudens; die kunnen we ook in een later stadium aflossen”, aldus Marlies van de Voort.

Op dinsdag 9 november vergadert het Algemeen Bestuur van Waterschap Rijn en IJssel over een aantal financiële punten: de begroting 2022, de tarieven en over de zogenaamde ‘kostentoedelingsverordening’. Daarin wordt bepaald welk deel van de waterschapslasten moeten worden opgebracht door de inwoners en welk deel door eigenaren van woningen, natuur- en terreinbeheerders en bedrijven.

Waar ben je naar op zoek?