PvdA komt met plan voor Gelders Winterfonds

7 november 2022
Foto: Binnenstad Arnhem

PvdA Gelderland komt, samen met GroenLinks en VVD, met een plan voor een Gelders Winterfonds. Sportclubs, buurthuizen, zwembaden en ook het MKB gaan het moeilijk krijgen door de hoge energierekeningen. De drie partijen willen dat dit soort organisaties de winter door worden geholpen. Het plan wordt ingediend tijdens de vergadering van de Provinciale Staten op woensdag 9 november 2022.

Als het plan wordt aangenomen, kunnen gemeenten bij de provincie aankloppen. Het kan alleen voor ondersteuning van instellingen of bedrijven als er geen andere optie kan worden aangesproken.

De Rijksoverheid en de gemeenten zijn al met allerlei regelingen bezig. Toch vinden wij dat ook de provincie iets moet doen. “Als provincie moet je er zijn voor je gemeenten. Wij kunnen ons steentje bijdragen als instellingen of bedrijven tussen wal en schip dreigen te vallen. Niks doen geeft geen pas,” aldus Fokko Spoelstra. “Het is misschien een bijzondere vorm, maar het zijn dan ook bijzondere tijden. Het instellen van een Gelders Winterfonds moet nu zo snel mogelijk gebeuren, anders is de winter al ingetreden en zijn we te laat.”

De €10 miljoen uit dit Gelders Winterfonds is er niet alleen ter ondersteuning van hoge energierekeningen, maar vooral om te ondersteunen in het sneller verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en het Gelders bedrijfsleven. “In ons voorstel roepen we de gedeputeerde dan ook op om zich maximaal in te zetten om dit te stimuleren. Goed voor de energierekening én goed voor het klimaat!”

Het voorstel voor het Gelders Winterfonds is aangenomen! Voor stemden PvdA, VVD, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Groep De Kok en de SGP.

D66, Partij voor de Dieren, SP, Forum voor Democratie en de PVV stemden tegen het voorstel om maatschappelijk vastgoed en het MKB te ondersteunen en te verduurzamen.