PvdA-initiatief: Statenleden vormen initiatiefgroep voor inclusieve samenleving

18 december 2020

Statenlid Marilyn A-Kum (PvdA) riep in juni partijen op te spreken over inclusie in Gelderland. Meerdere partijen hebben gehoor gegeven aan haar oproep. Recent is er een eerste digitale bijeenkomst geweest.

Directe aanleidingen voor A-Kum zijn de maatschappelijke discussie rond #BlackLivesMatter en haar eigen ervaringen met racisme en discriminatie. “Ik zie nog te veel en te vaak dat discriminatie en institutioneel racisme onderdeel uitmaken van heel veel processen. Vaak is men hier niet van bewust en dat moet wel. Onbewuste uitsluiting komt niet alleen voor op grond van huidskleur maar onder andere ook op geslacht, religie, land van herkomst, lichamelijke beperking en sociale status”.

“Ik zie nog te veel en te vaak dat discriminatie en institutioneel racisme onderdeel uitmaken van heel veel processen.”

Tijdens een vergadering van de Provinciale Staten in Gelderland riep ze dan ook haar ambtsgenoten op om samen met haar een initiatiefgroep te vormen. De fracties van VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, SP, PvdD en 50PLUS gaven gelijk gehoor aan de oproep om mee te doen. Hiermee is er een breed draagvlak ontstaan in de Gelderse politiek om te werken aan een inclusiever beleid vanuit de provincie.

Statenleden uit deze fracties hebben onlangs voor het eerst in een digitale vergadering gesproken over het verbeteren van inclusie in Gelderland. Allen spreken ze ook vanuit ervaring, vanwege persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp. Doel van de initiatiefgroep is om inclusie vanzelfsprekend te maken binnen het beleid van de provincie en de samenwerking met haar partners. De initiatiefgroep focust daarbij niet alleen op identiteitsinclusie, maar kijkt breder.

“Concreet met inclusie aan de slag gaan is nu nodig. Geen onderzoek, maar samen het probleem aanpakken” vervolgt A-Kum. “Ik ben blij dat hier zo’n breed draagvlak voor is binnen de Provinciale Staten. Daarnaast willen wij ook met mensen in gesprek gaan, hier in het Huis der Provincie, maar ook door heel Gelderland heen. Want hoe beleven onze inwoners het zelf? Niet het gesprek over hen voeren, maar juist met de inwoners zelf als gesprekspartner.”

“Concreet met inclusie aan de slag gaan is nu nodig. Geen onderzoek, maar samen het probleem aanpakken”

De komende tijd gaat de nieuwe initiatiefgroep concrete plannen smeden om het provinciale beleid inclusiever te maken. De Statenleden gaan samen kijken op welke manier dit beleid op de agenda gezet kan worden. Zelf voegen ze de daad bij het woord wat betreft het tegengaan van uitsluiting en roepen nogmaals de leden van andere partijen op zich ook aan te sluiten bij de initiatiefgroep. “Dat iedereen mee kan doen in Gelderland overstijgt de ideologie van een politieke partij.”

Waar ben je naar op zoek?