Statenfractie op werbezoek in gemeenten Heerde en Harderwijk

6 februari 2020

Op 5 februari 2020 is de PvdA-fractie uit de Gelderse Provinciale Staten op werkbezoek geweest in de gemeenten Heerde en Harderwijk.

Heerde, de enige Gelderse Cittaslow-gemeente

In Heerde werd de fractie ontvangen door wethouder Yasemin Cegerek en een afvaardiging van het afdelingsbestuur en de raadsfractie van PvdA Heerde. Na een korte introductie van de gemeente Heerde, de enige Gelderse Cittaslow-gemeente, reed het gezelschap naar de Renderklippen. Dit prachtige Natura 2000-gebied is van groot belang voor de gemeente Heerde. De Statenfractie kreeg informatie over alle ontwikkelingen in dit gebied omtrent recreatie, toerisme en natuurbeheer. De natuurbeheerders zien Natura 2000 hier niet als een bedreiging, maar als een mooie uitdaging die ze graag aangaan.

De Statenfractie op bezoek bij de schaapskooi in het Natura 2000-gebied Renderklippen. Toen deze schaapskooi in 2018 opende was presentatrice en journaliste Eva Jinek de eerste die een lammetje heeft geadopteerd.

 

De wijk Vosbergen

Na het bezoek aan de Renderklippen ging de tocht verder richting de Heerdense wijk Vosbergen. Deze wijk is snel aan het verouderen en de komende tijd gaat hier veel gebeuren om de wijk met de tijd mee te laten gaan. Zo wordt in april de, inmiddels leegstaande, Willem-Alexanderschool gesloopt om plaats te maken voor 26 nieuwe woningen, waarvan tien sociale huurwoningen en zestien betaalbare koopwoningen.

Bijzonder aan deze woningen is dat ze volledig gasloos zullen zijn, maar ook hemelwater zullen opvangen voor hergebruik.

In april 2020 gaat de leegstaande Willem-Alexanderschool tegen de vlakte om ruimte te maken voor duurzame nieuwbouw.

 

Bezoek aan de Wijlanderij

In het dorp Wapenveld ging de fractie op bezoek bij de Wijlanderij. In de Wijlanderij wordt wekelijks samen gekookt, gekletst en gegeten door een speciale groep mensen. Het zijn mensen uit Wapenveld, Heerde, Hattem en Epe van alle leeftijden die uit zichzelf niet makkelijk sociale contacten aangaan of die een beetje begeleiding nodig hebben bij het groeien naar zelfstandigheid. De deelnemers aan de kookgroep worden begeleid door mensen van Zoethout.

Daarnaast doet de Wijlanderij veel meer. Zo is er een kringloopwinkel waar 80 vrijwilligers werken, maar staan er ook woonunits op het terrein waar mensen wonen die begeleiding nodig hebben richting een zelfstandig leven; het zogenoemde beschut wonen. Dit is een project wat in nauwe samenwerking met de gemeente Heerde is opgezet. Bij de Wijlanderij kreeg de fractie nadere toelichting op deze bijzondere en waardevolle samenwerking op het gebied van wonen en zorg.

Bij de Wijlanderij in Wapenveld worden mensen middels beschut wonen ondersteund richting een zelfstandig leven.

 

Na het bezoek aan de Wijlanderij werd het Zuivelmuseum bezocht. Met behulp van financiële ondersteuning van de provincie Gelderland is deze rijksmonumentale boerderij gerenoveerd. Momenteel wordt er hard gewerkt om het Zuivelmuseum te realiseren, dit museum verwacht in mei te openen. De fractie kreeg een rondleiding door dit bijzondere pand.

De buitenkant van de rijksmonumentale boerderij is al klaar, aan het interieur wordt op dit moment hard gewerkt om het Zuivelmuseum te realiseren.

 

Heerde Energiek

In het dorp Veessen werd de fractie ontvangen in Koek en Ei. Bij Koek en Ei kan je terecht voor je dagelijkse boodschappen, maar ook voor koffie/thee en er is een Toeristisch InformatiePunt (TIP). De winkel wordt draaiende gehouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De werknemers van Koek en Ei hebben een lunch gemaakt voor de Statenfractie. Tijdens deze lunch kreeg de fractie toelichting over Heerde Energiek, een energiecoöperatie voor duurzame energie in deze gemeente. Er werd onder andere informatie gegeven over het project Heerde op Rozen, een project waarbij zonnesystemen op grote daken worden gelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde Regeling Vertraagd Tarief (postcoderoosregeling).

Bij Koek en Ei in Veessen werd het werkbezoek aan de gemeente Heerde ook afgesloten door fractievoorzitter Fokko Spoelstra.

 

Het Waterfront in Harderwijk

Na de lunch ging de fractie verder richting Harderwijk. Hier werden de fractieleden welkom geheten door een afvaardiging van het bestuur en de raadsfractie van PvdA Harderwijk. De Statenfractie werd meegenomen aan boord van de salonboot Jacoba van Reijer Dzn voor een rondvaart langs het Waterfront. Aan het Waterfront wordt momenteel druk gebouwd aan woningen. In dit gebied maken bedrijvigheid en indrustrie plaats voor veel andere mooie voorzieningen. PvdA Harderwijk deelde mooie plannen voor bijvoorbeeld een nieuw te bouwen stadstheater, maar uitte ook zorgen over het lage aantal sociale huurwoningen.

Tijdens een rondvaart langs het Waterfront krijgt de Statenfractie toelichting op alle plannen die er gerealiseerd worden.

 

Energiecoöperatie Endura

Ook in Harderwijk wordt hard gewerkt aan duurzame energie, zo bleek uit een presentatie die werd gegeven in California Harderwijk. Met onder meer financiële ondersteuning van de gemeente Harderwijk en de provincie Gelderland werkt energiecoöperatie Endura aan projecten met zonne-energie. Dit doen zij ook door middel van de eerdergenoemde postcoderoosregeling. Momenteel wordt er, naast al een aantal grote daken waar zonnepanelen geplaatst zijn, gewerkt aan een grote carport met panelen. Deze overkapping van een grote parkeerplaats gaat plaats bieden aan meer dan 7700 zonnepanelen waarmee voldoende energie opgewekt kan worden voor 575 huishoudens.

De Statenfractie van PvdA Gelderland en de fractie van PvdA Harderwijk krijgen toelichting op de plannen en behaalde resultaten van de energiecoöperatie Endura.

 

Californa Harderwijk

Energiecoöperatie Endura is samen met andere creatieve ondernemers gevestigd is het pand California Harderwijk. Dit pand, wat op de nominatie stond voor de sloop, is omgebouwd tot een bedrijfsverzamelpand waarbij ondernemers ook intern samenwerken om alles draaiende te houden. Zo is er een grote gemeenschappelijke ruimte waar de planten worden verzorgd door de bloemist en de koffiemachine wordt voorzien van bonen door de koffiebrander. De initiatiefnemers van California Harderwijk, Ronald Brands en Ernst Admiraal, gaven toelichting op hoe dit project tot stand is gekomen.

Tot slot bezocht de Statenfractie het bijzondere bedrijfsverzamelgebouw California Harderwijk aan de Deventerweg.