PvdA Gelderland neemt initiatief voor Keti Koti in Gelderland

6 juli 2022

Tijdens de vergadering van de Provinciale Staten op 6 juli heeft PvdA Gelderland een voorstel ingediend Keti Koti een vaste plaats te geven in de provincie. Voor aanstaande maart zal Gedeputeerde Staten met een voorstel komen voor de viering van de afschaffing van de slavernij. Het voorstel werd aangenomen.

Statenlid Marilyn A-Kum is initiatiefnemer van het voorstel. “De provincie heeft aangegeven dat er actief beleid gevoerd wordt op inclusie en Gelderland wil inspelen op actuele maatschappelijke ontwikkelingen,” licht ze haar voorstel toe. “Minister Weerwind heeft aangegeven dat de afschaffing van de slavernij vanaf 2023 duurzaam verankerd wordt. Daar kunnen wij goed bij aanhaken.”

In 2023 is het 160 jaar geleden dat slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën. Tien jaar later werden de laatste slaven definitief vrijgelaten. “De provincie wil nu een kunstwerk, een zogenaamde conversation piece, in het leven roepen om het gesprek op gang te helpen. Dit is een mooie eerste stap, maar valt dood als er geen duurzaam vervolg aan wordt gegeven.”

Het voorstel werd mede ingediend door GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, SP en 50Plus en werd in meerderheid aangenomen door de Provinciale Staten.

Keti Koti-viering in Amsterdam. © Charles Fred