PvdA Gelderland maakt zich zorgen over de Stikstofwet

4 maart 2021

Afgelopen dinsdag is de Stikstofwet besproken in de Eerste Kamer. Deze wet kreeg in december een meerderheid in de Tweede Kamer. In deze wet wordt geregeld dat de zogenaamde PAS- meldingen gelegaliseerd worden, waaronder de melding voor Lelystad Airport. PvdA Gelderland ziet grote gevolgen voor onze provincie en maakt zich hier ernstig zorgen over en ging hierover in debat.

In de Stikstofwet worden de meldingen die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn gedaan gelegaliseerd. Hieronder bevindt zich ook een melding voor 45.000 vliegbewegingen vanaf Lelystad Airport. In de Eerste Kamer benoemde PvdA-senator Jeroen Recourt zijn zorgen over de boeren die in onzekerheid leven en vroeg of deze wet voldoende helpt om de leefbaarheid te verbeteren, met in het bijzonder de biodiversiteit.

De PvdA-senatoren hebben ernstige twijfels over de wet en de voorgenomen maatregelen. Zo vrezen provincies dat de uitstoot te hoog blijft en er daardoor geen nieuwe projecten, zoals woningbouw, kunnen worden gerealiseerd. “Deze wet houdt vooral de oude situatie in stand”, stelde Recourt. “Boeren kunnen niet groen doen als ze rood staan en moeten medestanders worden gemaakt in plaats van tegenstanders.”

“Boeren kunnen niet groen doen als ze rood staan.”

De provincie Gelderland is voortvarend aan de slag om de natuur verder te beschermen en andere ontwikkelingen niet verder te vertragen. Zo zijn er inmiddels een uitkoopregeling voor kalverhouderijen, wordt er gewerkt aan verduurzaming van de binnenvaart en wordt de Gelderse natuur robuuster gemaakt. In een eerste berekening levert dit tien procent minder stikstofneerslag neer in de Gelderse Natura 2000-gebieden.

De PvdA vindt dat de ruimte die hiermee in Gelderland is gecreëerd gebruikt moet worden voor projecten van provinciaal belang. Statenlid Karin Jeurink heeft daarom hierover gedebateerd Provinciale Staten. “De Gelderse Maatregelen Stikstof zijn niet bedoeld om de opening van Lelystad Airport mogelijk te maken” stelt Jeurink. In het debat was ruime steun voor het indienen van een zienswijze tegen de natuurvergunning die Lelystad Airport als back-up ook heeft aangevraagd en die nu ter inzage ligt.

“Wij willen graag zien dat de door ons gedane moeite ook wordt beloond. Niet voor een vliegveld elders, maar voor nieuwe woningen in Gelderland.”

De zorgen over de Stikstofwet worden ook gedeeld. Alhoewel gedeputeerde Drenth aangegeven heeft dat de Gelderse Maatregelen Stikstof ten goede komen aan Gelderse projecten is Jeurink daar niet gerust op. “Deze wet is bij lange na niet voldoende en zelfs niet een goede start. Wij maken ons hier zorgen over. Wij blijven ons inzetten voor meer duidelijkheid voor onze provincie en zou graag willen we zien dat de door ons gedane moeite ook wordt beloond. Niet voor een vliegveld elders, maar voor nieuwe woningen in Gelderland.”