11 december 2014

PvdA Gelderland bezocht EP Brussel

Dinsdag 9 december bezochten 19 Gelderse PvdA leden het Europees Parlement in Brussel. Onder de bezielende leiding van Gert-Jan ten Cate die deze dag al enige tijd geleden had georganiseerd. Helaas kon het toen niet doorgaan.

Ook deze dag verliep door mist en gladheid niet vlekkeloos. Deze ochtend werd het file-record van dit jaar verbroken (400 km file). Hierdoor kwamen we ongeveer twee uur te laat in Brussel aan. Dit alles mocht de stemming niet drukken. Agnes Jongerius heette ons van harte welkom en vertelde over haar eerste 100 dagen in Brussel.

Het was wennen om binnen een dergelijk grote organisatie je draai te vinden. Ook deelde ze mede dat het gevaar op de loer licht om “je op te sluiten binnen deze organisatie” en alleen nog maar bezig te zijn met dossiers etc. Zij wil dit toch zien te voorkomen door veel “de boer op te gaan”, contact te houden met de mensen waar zij voor in het parlement zit. Ook vroeg zij de aanwezigen Gelderse PvdA-ers nadrukkelijk om samen met de Europese parlementsleden de kiezers te blijven informeren over alles wat er in Europa gebeurd en waarom het zo belangrijk is om zaken op sociaal-economisch terrein te gaan verbeteren.

Hierbij werd met name de onderbetaling en de werkomstandigheden van Roemeense en Bulgaarse chauffeurs genoemd. Het slechten van grenzen voor bijvoorbeeld werkloze Nederlandse peuterleidsters, waar bijvoorbeeld in Noord-Rijn Westfalen zo’n behoefte aan is. Na dit inspirerende gesprek met Agnes kregen we de plenaire zaal te zien met informatie van een voorlichter.

In tegenstelling tot een Kroatische bezoekersgroep die allen in een soort uniform rondliepen was de PvdA wat minder homogeen. Hierdoor was niet iedereen aanwezig bij het “foto-moment”. De lunch werd gebruikt in een echt Belgisch etablissement. De bus stond toen al weer te wachten en na de verkeersdrukte van de avondspits werden allen weer veilig op het station van Elst afgeleverd. Kortom een zeer geslaagde dag.


Willem Wullink, PvdA Doetinchem