PvdA en GroenLinks stellen vragen over natuurinclusief boeren

17 mei 2022

Gelderland heeft een verplichting om het Gelderse Natuurnetwerk (GNN) binnen een paar jaar te voltooien. Volgens diverse Statenbrieven liggen we op schema en dit tempo volhouden is voor PvdA en GroenLinks er belangrijk. Grond die al jaren geleden uitgekozen is worden nu eindelijk omgezet in onder andere schrale natuur. Hiervoor is het vaak nodig dat het huidige gebruik wordt veranderd.

In de gemeente Renkum speelt dit onder meer bij biologische boerderij Veld en Beek die gronden van het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) pacht in de uiterwaarden in Doorwerth. Het gaat om een natuurinclusieve coöperatieve boerderij die past in de Gelderse doelen van de landbouwtransitie. Omdat de gepachte percelen omgezet worden in GNN moet ze op zoek naar andere grond(en) om de onderneming voort te kunnen zetten. Tegelijkertijd is de kans om nieuwe landbouwgrond te verwerven kleiner geworden onder andere door de stikstofcrisis en woningbouwopgave. Kleine en natuurinclusieve landbouwers hebben vaak het geld niet voor nieuwe grond en verliezen de strijd in competitie met de andere spelers op de grondmarkt.

Daarom stellen GroenLinks en PvdA de volgende vragen aan de gedeputeerde:

  1. Wat zijn de redenen om bovengenoemde percelen van het Gelders Landschap en Kastelen om te zetten in GNN? Graag ook een uitleg over waarom natuurinclusieve landbouw niet past in GNN of niet past op deze gronden als ze de bestemming GNN krijgen.
  2. Is de afspraak recent gemaakt met Geldersch Landschap en Kasteelen dat de verpachte gronden van Veld en Beek omgezet worden in GNN?
  3. Naast de Doorwerthse percelen van Geldersch Landschap en Kasteelen gepacht door Veld en Beek bevinden zich een aantal percelen met intensieve traditionele landbouw. Zouden deze gronden ook geschikt zijn voor het GNN. Zo ja, zijn er gesprekken geweest met de eigenaar van die gronden om deze om te zetten in GNN?

En verder:

Wij maken ons zorgen over dat er een competitie gaat ontstaan tussen natuur versus natuurinclusieve boeren. Terwijl natuuruitbreiding juist hand in hand zou moeten gaan natuurinclusieve duurzame landbouw zoals verwoord in het coalitieakkoord. Ook in de Gelderse Maatregelen Stikstof is verwoord dat de Provincie in aansluiting op het Gelders Actieplan Natuurinclusieve Landbouw streeft naar een toename van natuurinclusief agrarisch gebruik van 7% naar 25% op ongeveer 25.000 hectare rond Natuurgebieden.

  1. Welke maatregelen worden nu ontwikkeld om deze omslag te maken zodat de natuurinclusieve landbouw de traditionele landbouw kan vervangen?
  2. Kleinere natuurinclusieve boeren hebben vaak minder kapitaal en kunnen moeilijker aan kapitaal komen dan grote opkopers waardoor ze niet zo makkelijk nieuwe grond kunnen verwerven. Welke mogelijkheden heeft de Provincie om natuurinclusief boeren hierin te ondersteunen en hoe worden hier nu verdere stappen in gezet?
  3. Ziet de Provincie kans om zowel de GNN-doelen op tijd te realiseren en de uitbreiding van natuurinclusieve landbouw van 7 naar 25 % te behalen?
  4. Is de Provincie bereid om met natuurinclusieve boeren te zoeken naar andere gronden waar ze kunnen ondernemen, wanneer ze onverhoopt moeten wijken voor GNN-uitbreiding, waarom niet of waarom wel?