PvdA, CDA en VVD stellen Statenvragen over World Food Experience

Door Fokko Spoelstra op 17 januari 2023
Beelden: WorldFoodCenter.net

Op 1 september 2022 had het World Food Experience (WFE) een zogenoemd sluitend dekkingsplan moeten overhandigen; een document waarin staat hoe ze alle plannen uit hun gemaakte begroting gaan betalen. Dit is hen niet gelukt en daarom heeft WFE om uitstel gevraagd, tot uiterlijk 1 juni 2023. Gedeputeerde Staten heeft hen dit uitstel, onder voorwaarden, gegeven. Daarnaast moest WFE een overtuigend verhaal presenteren over het betrekken van het bedrijfsleven. Dit moest gebeuren op 12 oktober 2022, maar ook dit is niet gelukt. PvdA, VVD en CDA hebben grote zorgen over het project en stellen daarom vragen aan de gedeputeerde.

De PvdA heeft al langer zorgen over het realiseren van de World Food Experience. Over dit onderwerp hebben we in september 2021 een spoeddebat aangevraagd, waarover je hier kan lezen. Nu blijkt dat WFE nog steeds geen overtuigend verhaal heeft en er uitstel voor het dekkingsplan is aangevraagd, groeien onze zorgen alleen maar.

Daar komt nog eens bij dat de Raad van State in december 2022 het besluit over het bestemmingsplan van de gemeente Ede heeft vernietigd. Dit gebeurde naar aanleiding van een zaak die door milieugroepen is aangespannen. Dit betekent dat de gemeente een nieuwe procedure voor het vaststellen van het bestemmingsplan moet opstarten. Zo’n procedure kan enkele jaren duren.

Al eerder waren er vragen over de onderliggende haalbaarheidsstudie van WFE. Door stijgende bouwkosten moest deze ook nog eens worden bijgesteld. Door een lange en onzekere procedurele vertraging, de gestegen rentekosten, de lopende exploitatiekosten van de organisatie én het feit dat WFE nog niet in staat is gebleken om een grote bijdrage vanuit het bedrijfsleven te krijgen hebben PvdA, VVD en CDA grote vraagtekens bij de haalbaarheid van de World Food Experience.

Ook eventuele extra kosten, bijvoorbeeld wanneer er bij een nieuwe procedure een beroep op compensatie van stikstofuitstoot gedaan wordt, komen de haalbaarheidsstudie niet ten goede.

In de Statenbrief schrijft Gedeputeerde Staten dat, bij het gegrond verklaren van het besluit van de Raad van State, de gedeputeerde het besluit over het uitstel kan heroverwegen. Daarom hebben PvdA, VVD en CDA een aantal vragen aan de gedeputeerde. We willen bijvoorbeeld weten of er van de mogelijkheid om te heroverwegen gebruik wordt gemaakt, of er al acties worden ondernomen om de lopende kosten te beperken en of er een plan B is.

Lees onze vragen hier.

Fokko Spoelstra

Fokko Spoelstra

Met overtuiging én enthousiasme bekleed ik het Statenlidmaatschap van Gelderland voor de PvdA. Mijn naam is Fokko Spoelstra getrouwd, drie kinderen. Werkzaam bij de Stichting Waardering en Erkenning Politie, voorheen wethouder van Apeldoorn, voorheen werkzaam in het openbaar vervoer en het betalingsverkeer. Ervaren, stabiel. Overtuigd van het belang van een sterke PvdA in Provinciale Staten van Gelderland. Een sterke PvdA

Meer over Fokko Spoelstra