PvdA brengt buslijn 56 nog één keer tot leven

Door Jan Daenen op 11 juli 2022

PvdA Gelderland en PvdA Overijssel hebben op zaterdag 9 juli nog een laatste keer de verdwenen buslijn 56 tussen Borculo en Deventer tot leven gewekt. Samen met onder andere Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop, partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent en Statenleden Jan Daenen en Hans Nooter werd er actiegevoerd om aandacht te vragen voor het verdwijnen van nog meer buslijnen in het oosten van het land.

Met een felrode Britse dubbeldekker, en onder muzikale begeleiding van een dweilorkest, legden de politici grofweg de route af van de inmiddels verdwenen buslijn. Onderweg stopte het gezelschap ook in Lochem, Laren en Harfsen. “Bus 56 staat symbool voor veel lijnen die gaan verdwijnen door bezuinigingen. Het gaat zoals het nu lijkt om een derde van alle bussen,” vertelt het Gelderse Statenlid Jan Daenen. “De gevolgen zijn groot, want veel mensen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld om naar school, stage of werk te gaan.”

“Bus 56 staat symbool voor veel lijnen die gaan verdwijnen door bezuinigingen.”

De PvdA in beide provincies vindt het belangrijk dat ook inwoners van kleinere kernen kunnen rekenen op goed, betrouwbaar openbaar vervoer. “Het openbaar vervoer wordt straks veel duurder voor de reiziger, als de lijn überhaupt nog blijft bestaan,” vertelt Statenlid Hans Nooter van PvdA Overijssel. “Daarom doen we een beroep op het Rijk om bij te springen. Er wordt te vaak vergeten hoeveel mensen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Mensen die bijvoorbeeld vanwege financiële of medische redenen geen auto kunnen rijden.”

De situatie speelt nu vooral in het oosten van het land, maar gaat volgens de PvdA straks spelen in het hele land. “Wat de jeugdzorg nu is voor de gemeenten, financieel gezien, dat wordt het openbaar vervoer straks voor de provincies.”

Vlnr: Esther-Mirjam Sent, Jan Daenen, Habtamu de Hoop, Hans Nooter en Judith Tenbusch.

 

Ook Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop reisde mee met de bus. Hij lanceerde onlangs een plan in de Tweede Kamer om openbaar vervoer te verbeteren. “De toegang tot openbaar vervoer is een basisrecht. Het beleid van nu gaat te veel over rendementsdenken. Er wordt veel te veel gekeken naar de kille, harde cijfers van hoeveel mensen de bus pakken. Zonder te kijken naar welke functie de bus vervult in het dorp.”

PvdA Gelderland en PvdA Overijssel hebben samen een petitie gelanceerd die zij in het najaar naar Den Haag gaan brengen. De petitie roept het kabinet op om openbaar vervoer als basisrecht te zien en de benodigde investeringen te doen. Klik hier om de petitie te tekenen!

De dubbeldekker maakte ook een stop in Lochem.

Jan Daenen

Jan Daenen

Zeker zijn van een eerlijke toekomst. Of je wieg nu staat in een villa in Rozendaal of een corporatieflat in Arnhem-Zuid, je geboorteomgeving mag nooit bepalen welke dromen wel en niet realistisch zijn. Zolang we in ons land dat niveau van gelijke kansen nog niet bereikt hebben is de sociaaldemocratie broodnodig. Het is een eer

Meer over Jan Daenen

Waar ben je naar op zoek?