8 januari 2015

Piet Wanrooij blogt: Niet doorslaan op onze arbeidsmarkt

In de Gelderlander van 20 december jl. ben ik wat gaan somberen over de toekomst van onze arbeidsmarkt. Het aantal ontslagen dat in de provinciale organisatie van Gelderland is aangekondigd baart me zorgen. We slaan door. De marktwerking die, zo kort voor Kerst, wordt omarmd door GS van de Provincie en de ongebreidelde hang naar als maar meer flexibilisering is een brug te ver. Ik denk dat we moeten waken voor al te veel amerikanisering van onze arbeidsmarkt. Wij willen toch geen wegwerp personeel in onze bedrijven en overheidsinstellingen. Toch lijkt het langzaam maar zeker meer en meer de kop op te steken. Bedenk bijvoorbeeld dat er in het jaar 2012 slechts 2000 mensen in vaste dienst zijn gekomen in heel Nederland.

En ik durf te wedden dat de mensen met een vast contract vooral zijn te vinden in de hogere salarisgroepen. Ook dat is een zorgelijke constatering, dat er steeds meer onderscheid wordt gemaakt op de arbeidsmarkt. Binnen overheidsinstellingen en bedrijven heerst ook steeds vaker de werkwijze dat managers vooral in vast dienst komen en uitvoerende medewerkers flexibel. Dat laatste dan via uitzendwerk of pay rolling of nog erger. Tussentijds worden goed functionerende medewerkers gevraagd er een tijdje tussenuit te gaan en dan (nu nog) na drie maanden terug te komen en weer aan het werk te gaan. We zijn o zo creatief in het bedenken van constructies, die voorkomen dat er iemand in vaste dienst komt.

Een groot nadeel van al deze gekunstelde constructies is dat het ‘personeelslid’ in een tweederangs positie werkt met verschraalde secundaire arbeidsvoorwaarden en bij het aanvragen van een hypotheek kansloos is.

 Wanneer een overheidsinstelling als een Provincie kiest voor een verschraling van haar personeelsbeleid en gaat voor maximale uitbesteding en flexibilisering is er sprake van een gemiste kans. Vanuit het principe van ‘noblesse oblige’ kan de overheid het goede voorbeeld geven. Dat wordt al gedaan door de provincie Gelderland bij inkoop en aanbesteding. Zij vindt het belangrijk dat potentiële opdrachtnemers zich inzetten voor bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of meer stagiaires. Kortom, de lokale overheid stuurt op goed gedrag van opdrachtnemers in onder meer Gelderland. Een aansprekend voorbeeld en wat mij betreft smaakt het naar meer.

Nu nog in eigen huis? Kies als overheidsinstelling voor sociaal ondernemerschap! Bouw een mensgerichte organisatie die de medewerker in staat stelt de goede prestatie te leveren en waar goede en nette arbeidsvoorwaarden worden aangeboden aan iedereen. Ga voor continuïteit en natuurlijk kan dat ook ruimte bieden aan een beperkte flexibele schil. Echter investeer vooral in de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Zeker bij de overheid met veel senioren is het van belang nu te kiezen voor jongeren en diversiteit en daarmee de kennisoverdracht in de toekomst te borgen. Vooral een sociaal ondernemer heeft hier oog voor. Ook kiest de sociaal ondernemer voor het aanstellen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook daarin kan de overheid, als organisatie het verschil maken en het voorbeeld geven. Zo zorgt de Provincie er voor dat werkgevers niet verder doorslaan in ons mooie Gelderland.

En vergeet niet, als voornemen voor het nieuwe jaar; goed voorbeeld doet goed volgen!

Piet Wanrooij, Statenlid

Waar ben je naar op zoek?