Peter Kerris: “Wij staan voor het tegengaan van ongelijkheid en zijn bereid om de komende vier jaar 500 miljoen euro extra uit te trekken.”

23 januari 2023

Verkiezingen 2023: PvdA Gelderland wil meer betaalbare woningen, meer huizen isoleren en meer bussen en treinen laten rijden in provincie

Lijsttrekker Peter Kerris: “Wij staan voor het tegengaan van ongelijkheid en zijn bereid om komende vier jaar 500 miljoen euro extra uit te trekken.”

Meer betaalbare woningen, meer geïsoleerde huur- en koopwoningen en beter openbaar vervoer. Met deze speerpunten gaf PvdA-lijsttrekker Peter Kerris dit weekend de aftrap voor de verkiezingen voor Provinciale Staten in Gelderland. In het verkiezingsprogramma dat de partij presenteert trekt zij de komende vier jaar liefst 500 miljoen euro extra uit om ongelijkheid te bestrijden. Dat gebeurt door onder meer de gevolgen van de huidige energie- en inflatiecrisis op te vangen en vooral mensen met de lage en middeninkomens te steunen.

“’De ongelijkheid groeit. Mensen hebben enorm te lijden van de inflatie- en energiecrisis. Ze maken zich zorgen of ze nog wel hun boodschappen, gas en licht kunnen betalen. Hen moeten we als overheid bijstaan. Dat kan door deze groepen te helpen aan betaalbare woningen, te steunen bij het isoleren van hun huis en te zorgen voor goedkope en goede verbindingen met bus en trein in alle delen van onze prachtprovincie,” sprak Kerris de aanwezigen toe.

Bij de aftrap werd ook het verkiezingsprogramma van de Gelderse sociaaldemocraten gepresenteerd, onder de titel ‘Sociaal voor Iedereen’. De provincie wil samen optrekken met gemeenten en corporaties om de woon- en inflatiecrisis op te vangen. Zo kunnen zij versneld huizen isoleren, meer goedkopere woningen laten bouwen en bus en trein vaker en goedkoper laten rijden. De maatregelen komen vooral ten goede aan de mensen met een lager of middeninkomen.

 

Kerris: “Deze groepen kunnen we als rijke provincie niet in de kou laten staan. Het is tijd voor sociale keuzes in onze provincie. Laat 2023 het jaar van de solidariteit worden, waarin we samen ervoor zorgen dat mensen het hoofd boven water kunnen houden.”

De extra uitgaven worden betaald door een deel van de zogeheten Nuon-gelden aan te wenden. Dit zijn de miljardenwinsten die de provincie overhield aan de verkoop van de aandelen aan Vattenfall. De plannen van de PvdA zijn te vinden op de verkiezingssite van de sociaaldemocraten.