Paul Hoogland neemt afscheid van Statenfractie

23 september 2020
Paul Hoogland neemt afscheid van de fractie in de Provinciale Staten. In dit interview blikt hij terug op zijn rol binnen de fractie het afgelopen jaar.

Het afgelopen jaar heb jij je hard ingezet op jouw portefeuille Energie en Klimaat. Zo pleitte jij er bijvoorbeeld voor dat energiebesparing belangrijker is dan aardgasvrije wijken. Wat heb je hierin weten te bereiken?

Op mijn portefeuille heb ik mij vooral erg ingespannen om het blindstaren op gasloze wijken tegen te gaan. Het is belangrijk om van het gas af te gaan, maar het is nog belangrijker om te beginnen met energiereductie, bijvoorbeeld door goede isolatie van woningen. Hiermee kunnen we ook alle lagen van de bevolking bereiken en investeren in duurzame sociale woningbouw. En niet onbelangrijk: de huurder heeft gelijk profijt, want de energierekening zal lager uitvallen. Hierin heb ik veel medestanders kunnen krijgen.

“De huurder heeft gelijk profijt, want de energierekening zal lager uitvallen.”

Als we ons doel van 55% CO₂ reductie in Gelderland willen halen is het belangrijk om niet alle mogelijkheden van duurzame energieopwekking bij voorbaat al uit te sluiten, dus niet alleen maar zonne- of alleen maar windenergie, maar toch ook kijken naar de mogelijkheden van biomassacentrales. Tot dit inzicht ben ik gekomen na twee ronde tafel gesprekken over het onderwerp biomassa met zowel experts als belanghebbenden die op initiatief van de PvdA is georganiseerd. Ja, er vindt soms kaalslag plaats in de Gelderse bossen en daar moeten we ons tegen verzetten, maar het is niet zo dat deze bomen vervolgens gebruikt worden voor biomassacentrales. Voor nu kunnen biomassacentrales, mijns inziens, juist voor de komende jaren een goede bijdrage leveren voor het opwekken van duurzame energie.

Opvallend vind ik de emotie die bij de energietransitie komt kijken. Bij iedere windmolen is zo ontzettend veel weerstand. Ook bij zonneparken, zowel op het land als op het water, is dit het geval. Er wordt te vaak alleen op emotie gehandeld en te weinig op ratio. Dat vind ik wel lastig.

 Toch heb je besloten de fractie te verlaten. Waarom heb je deze keuze gemaakt?

Zelf ben ik iemand die graag afmaakt waar ik aan begin. Dat je als fractievolger niet het laatste debat in de vergadering van de Provinciale Staten mag voeren of schriftelijke vragen stellen geeft mij persoonlijk het gevoel dat ik niet kan afmaken waar ik mij in vastbijt.

De samenwerking met de PvdA-fractie heb ik als heel prettig en inspirerend ervaren, maar toch voelt het voor mij niet dat ik mijn werk kan afronden. Daarom heb ik ervoor gekozen om voor nu te stoppen. Als zich de gelegenheid voordoet dat ik lid kan worden van de Provinciale Staten in de rol van Statenlid, dan zal ik deze gelegenheid niet aan mij voorbij laten gaan. Dan kan ik met alle energie die daarvoor nodig is het werk doen en afmaken.

Hoe was het om je in te zetten voor onze provincie?

Toen ik de eerste vergadering had was ik behoorlijk zenuwachtig. Dat vond ik opvallend, want dat ben ik normaliter nooit. Ik heb veel nieuwe aspecten van het politieke werk mogen ontdekken. Zo zitten er bij de vergaderingen regelmatig journalisten die graag een quote uit je betoog pakken. Hierdoor moet je toch altijd bewust zijn van je woordkeuze, dat is iets waarin je moet groeien. Je moet ook een lange adem hebben, want vrijwel alle besluitvorming gaat over langere termijn.

“Toen ik de eerste vergadering had was ik behoorlijk zenuwachtig.”

Het lijkt soms alsof de provincie ver van je af staat, maar ik heb wel gezien dat dat heel erg meevalt. De provincie heeft namelijk veel invloed. Zo zijn ruimtelijke ordening en de energietransitie belangrijke taken van de provincie en die ook zeker bij de provincie moeten blijven, omdat het onderwerpen zijn die vaak de gemeentegrenzen overstijgen. Het staat verder van de hectiek van de dag af, wat je bijvoorbeeld in een gemeenteraad of in de Tweede Kamer niet hebt. Bij gemeenten zie je bijvoorbeeld vaak veel strijd in het debat. In de Provinciale Staten zie je veel meer samenwerking tussen alle partijen.

Ik ben trots dat we bij de PvdA doorlopend aandacht hebben voor de thema’s wonen, werk en een gezonde leefomgeving, waarbij inclusie en duurzaamheid belangrijke waarden zijn..

Heb je interessante insides? Hoe werkt het nu eigenlijk in het Huis der Provincie?

Wij hebben soms congressen in andere steden en als we dan blijven overnachten, dan ontdekken we in onze vrije tijd de stad. Zo kom je nog wel eens achter leuke dingen. Tijdens zo’n congres kwam ik erachter dat Statenleden van andere partijen goede dansers zijn, haha! Dat vond ik opvallend en grappig, want het beeld wat sommige mensen hebben is dat politici elkaar vaak in de haren vliegen. Maar we kunnen het echt wel met elkaar vinden, want we moeten tenslotte samenwerken ten gunste van de Gelderlanders.

“Tijdens zo’n congres kwam ik erachter dat Statenleden van andere partijen goede dansers zijn, haha!”

In het Huis der Provincie zelf gaat het er professioneel aan toe. In het debat zijn we soms hard voor elkaar, maar altijd op de inhoud. Buiten het debat kan iedereen het met elkaar vinden en kunnen we gezellig koffie met elkaar drinken.

Blijf je actief PvdA’er? Kunnen we je wellicht in een andere rol tegenkomen?

Zeker! Ik ben nu penningmeester bij vier van de vijf samenwerkende afdelingen op de Noord-Veluwe. Dit zijn Ermelo, Harderwijk, Putten, Nunspeet en Nijkerk. En zoals ik aangaf zal ik de gelegenheid niet aan mij voorbij laten gaan wanneer de kans zich voordoet om lid te worden van de Provinciale Staten. Ik blijf dus zeker een actief lid van onze partij!

Paul Hoogland