5 maart 2013

“Oplossing toiletloze treinen door innovatie"!

Woensdag 6 maart lanceert PvdA Statenlid Mariëlle van der Leur het plan om een innovatievraag uit te zetten voor oplossing van de toiletloze treinen van vervoerders Arriva en Breng.

De treinen van de Breng en Arriva hebben geen toiletten. In de alledaagse praktijk van blijkt dat een toilet in de trein (en op stations) worden gemist, en het ontbreken er van maakt reizen per trein voor sommige reizigers onmogelijk.

Door het bundelen van innovatieve krachten van Gelderlanders en de wijsheid van inwoners, bedrijven en onderwijsinstellingen te combineren, kunnen we komen tot een haalbare alternatieve oplossing voor de problematiek.

Naast de PvdA hebben verschillende partijen, waaronder 50 Plus en SP bij het college van Gedeputeerde Staten al aangedrongen op een oplossing, maar binnen de bestaande financiële en denkkaders zijn nog geen oplossingen om toiletten aan te leggen in de treinen. Een inschatting door het college is dat het achteraf inbouwen van toiletten € 6 en € 7 mln. zal kosten en het jaarlijkse beheer op € 1,5 mln. uitkomt.

Van der Leur: “Dat kan vast eenvoudiger en er zijn slimme Gelderlanders die dat veel beter en goedkoper kunnen bedenken dan wij!” De innovatievraag heeft als doel een innovatieve en goedkopere oplossing te vinden om toiletten in de Gelderse treinen te realiseren.

De lancering valt samen met de actie van actiegroep Treinen met Toiletten, een burgerinitiatief dat zich het actiefst inzet voor toiletten in de trein. De manifestaties vinden plaats op 6 maart om 16:30 uur op perron 6 van het Centraal Station Arnhem.

Van der Leur vraagt Gedeputeerde voor Innovatie Annemieke Traag de innovatievraag voor een alternatieve oplossing als provincie te stellen aan Gelderland.