Door op 28 mei 2017

Leefbaarheid en jongerenparticipatie

Afgelopen week stond de stand van zaken rond het programma Leefbaarheid op de Statenagenda. Via dit programma ondersteunen we onder andere de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK), Plattelandsjongeren Gelderland (PJG), Spectrum, partner met elan en Zorgbelang Gelderland. Middels de Leefbaarheidsalliantie werken deze organisaties samen en begeleiden zij allerlei initiatieven van onderop. Hier is veel behoefte aan en er is grote belangstelling voor de subsidieregeling. We hebben als provincie al verschillende projecten kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het omvormen van een park tot ontmoetingsplek voor kinderen en volwassenen, waar activiteiten georganiseerd worden en waarvan ook imkers en de sterrenwacht gebruik maken. Maar ook het organiseren van activiteiten voor minder validen en tegelijk het toevoegen van een huiskamerfunctie aan een bestaand dorpshuis.

De Staten hebben bij dit agendapunt tevens besloten dat de provincie zelf aan de slag gaat met politieke jongerenparticipatie. Jongerendebatten zoals bijvoorbeeld ‘Onderweg naar het Lagerhuis’ worden al jaarlijks in het provinciehuis gehouden. We willen echter ook op andere manieren jongeren betrekken bij de provinciale politiek. Nog voor de zomer gaan we de precieze invulling hiervan bespreken.

Opvallend was dat de PVV tegen dit alles stemde. Als enige partij stemden zij voor de tweede keer tegen het programma leefbaarheid. Ze stemden dus tegen de ondersteuning van organisaties en burgerinitiatieven op het gebied van leefbaarheid in Gelderland. Een toelichting vonden ze in de staten niet nodig. Onbegrijpelijk. Juist nu is het versterken van de sociale samenhang en het ondersteunen van mooie initiatieven die de leefbaarheid in dorpen en wijken versterken namelijk hard nodig. Voor jong en oud. Voor iedereen. We gaan er uiteraard mooi mee door.

Waar ben je naar op zoek?