5 juni 2013

Kom naar de themabijeenkomst Europa!

Beste partijgenoten,

Hierbij nodig jullie uit voor een gewestelijke themabijeenkomst op zaterdag 22 juni aanstaande in congrescentrum Forum De Ganzenheuvel, Ganzenheuvel 56, 6511 WD Nijmegen. Het thema is Europa en Europarlementariër Judith Merkies zal aanwezig zijn. Het is een mooie opwarmer is voor de Europese verkiezingen.

De “leasemaatschappij” is een van de onderwerpen waar Judith Merkies graag op wil ingaan. Hieronder wordt het onderwerp kort toegelicht. Daarnaast zal ze ook ingaan op het thema energie. Een onderwerp dat ze o.a. in haar portefeuille heeft.

De bijeenkomst begint om 10.00 uur. We eindigen om 12.00 uur. We beginnen met het thema en eindigen van 11.30 tot 12.00 uur met de politieke actualiteit en wat huishoudelijke zaken.

Ik hoop u allen op zaterdag 22 juni te kunnen verwelkomen.

Vriendelijke groet,

Jean Eigeman

Voorzitter gewest Gelderland

 

Toelichting:   De “leasemaatschappij”

 

De leasesamenleving of de leasemaatschappij is een bedrijfsmodel dat een onderdeel kan  zijn van een duurzame en sociale omslag, een samenleving waarin diensten centraal staan en eigendom bijna is verdwenen. De lease-samenleving heeft mogelijk grote voordelen voor milieu en werkgelegenheid.

“Er schuilt een weeffout in de economie waar we eigenlijk weinig bij stilstaan.” zegt Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA. “Er bestaat een grote prikkel producten te verkopen die snel kapot gaan. Dan komen klanten eerder terug de winkel in”. Bedrijven hebben het leveren van slechte producten tot verdienmodel gemaakt. Deze manier van handelen heeft banen en economische groei tot gevolg, maar zorgt ook dat we leven in een onduurzame wegwerpeconomie.

Deze wegwerpeconomie is op termijn ongewenst. Voor de consument, die genoegen moet nemen met minderwaardige goederen, maar zeker voor het milieu.

Omdat we leven op een planeet met eindige ruimte en eindige natuurlijke voorraden, is het duidelijk dat de situatie niet houdbaar is.

In de lease-samenleving wordt één hele simpele aanname omgedraaid: je betaalt niet meer voor een product, maar voor een prestatie. Stel je bijvoorbeeld voor dat je geen lamp meer kocht, maar het resultaat: licht. Je betaalt dan een maandelijks een klein bedrag voor een verlichte ruimte. Op dat moment levert Philips de allerbeste lamp, omdat het bedrijf dan zo lang mogelijk geld over hetzelfde exemplaar kan ontvangen.

Merkies: “In de lease-samenleving zijn kwaliteit en duurzaamheid voor iedereen betaalbaar. Op dit moment kiezen mensen vaak ad hoc voor de goedkoopste optie, waarmee ze de wegwerpmaatschappij ongewild in stand houden. Leasen brengt duurzaamheid en kwaliteit binnen handbereik voor mensen met een kleine portemonnee. Klanten kunnen nu met een klein vast bedrag de dienst van een anders onbetaalbaar product genieten.”

Op het moment wordt het model al toegepast in uiteenlopende sectoren, zo kun je al telefoons, spijkerbroeken en wasmachines leasen. 

Routebeschrijving

Met het Openbaar Vervoer
Zowel per trein als per bus stapt u uit bij het Centraal Station in Nijmegen. Daar neemt u een stadsbus naar Plein 1944. Vanaf Plein 1944 loopt u in circa 5 minuten naar de Ganzenheuvel: eerst gaat u de Houtstraat in, aan het einde daarvan loopt u rechtdoor en vervolgens houdt u rechts aan, dat is de Ganzenheuvel. 50 meter verder, rechts op de hoek, bevindt zich de ingang van ons zalencomplex op nummer 56.

Vanuit richting Arnhem via de Waalbrug met de auto:
Indien u over de Waalbrug Nijmegen binnenkomt, via de A52, gaat u direct na de brug rechtsaf richting centrum. Vervolgens volgt u de borden Waalkade. Op de Waalkade rijdt u rechtdoor tot aan een kleine rotonde, hier slaat u linksaf. Vervolgens neemt u de tweede weg links. Aan het einde van deze weg, op de T-splitsing, bevindt zich ons zalencomplex.

Vanuit andere richtingen met de auto:
Indien u vanuit een andere richting Nijmegen binnenkomt volgt u de borden centrum totdat u op het grote verkeersplein, het Keizer Karelplein, bent aangekomen. Hier gaat u richting Arnhem. Bij het derde stoplicht gaat u linksaf richting Waalkade. U volgt deze weg en slaat op het einde ervan linksaf, wederom richting Waalkade. Op de Waalkade rijdt u rechtdoor tot aan een kleine rotonde, hier slaat u linksaf. Vervolgens neemt u de tweede weg links. Aan het einde van deze weg, op de T-splitsing, bevindt zich ons zalencomplex.

Parkeren

 

Als parkeerplaats wordt aanbevolen (particulier en bewaakt) parkeerterrein Oude Stad (ligt bij de Nieuwe Hezelpoort). Het is ongeveer 4 minuten lopen naar de vergaderlocatie.