Jan Daenen spreekt tijdens Woonprotest Arnhem

25 oktober 2021
Foto header: Mika Kraft

Zondag 24 oktober 2021 was het Woonprotest Arnhem op de Markt in onze provinciale hoofdstad. Namens PvdA Gelderland sprak Jan Daenen de circa 400 aanwezige demonstranten toe:

“Wat enorm goed om te zien hoe zeer deze wooncrisis leeft. Maar eigenlijk zouden we hier natuurlijk niet moeten staan. Wonen is een grondrecht, helaas is betaalbaar wonen voor een hele generatie, onze generatie, bijna onmogelijk gemaakt. Dat is schending van een mensenrecht, een heilig mensenrecht.

In het economisch beste decennium ooit heeft onze regering het gepresteerd het aantal daklozen te laten verdubbelen. In het economisch beste decennium zijn beleggers het betonrot van de huizenmarkt geworden waardoor huurprijzen door het dak zijn geschoten. Jongeren worden gedwongen meer dan de helft van hun inkomen  uit te geven aan een slecht geïsoleerde huurwoning. Hoe vrij is een markt als je als huurder geen enkele keuze hebt?

“In het economisch beste decennium ooit heeft onze regering het gepresteerd het aantal daklozen te laten verdubbelen.”

We hebben geprobeerd om projectontwikkelaars de regie te geven, gemeentelijke gronden te verkopen en corporaties uit te knijpen in de hoop dat dat de bouw zou stimuleren tegen de beste prijs. Maar de werkelijkheid is het tegenovergestelde: ondanks de stijgende vraag is er nauwelijks gebouwd.

Het resultaat is dat de overheid steeds pleisters mag plakken. Subsidietjes hier en daar om een project van de grond te krijgen, uiteraard komt dat in de handen van de zielige beleggers en ontwikkelaars die niet genoeg winst kunnen maken. De gewone Nederlander mag betalen. De gewone Nederlander krijgt er ook bar weinig voor terug.

Jan Daenen spreekt tijdens het Woonprotest Arnhem. © Mika Kraft

 

Hieruit kun je maar een conclusie trekken: dit experiment is mislukt.

Het is tijd om de overheid weer de regie te geven en volkshuisvesting de ruimte te geven. Liever vandaag dan morgen, zodat iedereen weer een dak boven het hoofd krijgt en tegen een fatsoenlijke prijs kan huren of kopen naar behoefte. Volkshuisvesting, daarvoor staan we hier met zijn allen!

“Het is tijd om de overheid weer de regie te geven en volkshuisvesting de ruimte te geven.”

Vanuit PvdA Gelderland proberen we het neoliberale beleid met man en macht bij te sturen. Samen met onze gedeputeerde Peter Kerris en al die toppers in gemeenteraden, zoals onze Giovanni  Visser, werken we daar iedere dag aan. Hier in Gelderland doen we dat door het beschikbaar stellen van een starterslening in alle gemeenten, het Actieplan Wonen waarmee we tienduizenden huizen versneld en betaalbaar bouwen, en hopelijk binnenkort door het oprichten van het Gelders Woonfonds. Een fonds die ervoor kan zorgen dat het aantal betaalbare koopwoningen in onze provincie verdubbelt: 1000 betaalbare woningen die niet in de klauwen van beleggers, maar in de handen van starters komen. Dit kan alleen als onze rechtse vrienden meedoen, en dat is nog maar de vraag. Ook daarom staan we wat mij betreft hier met zijn allen!

“1000 betaalbare woningen die niet in de klauwen van beleggers, maar in de handen van starters komen.”

Beste actievoerders, we zijn op de goede weg, we zijn zichtbaar. Er wordt eindelijk naar onze generatie geluisterd. We laten ons niet zoetpraten met een aantal halfbakken maatregelen vanuit den haag. Er is maar een echte oplossing en dat is minder markt en volkshuisvesting voor iedereen!

Tot volgende week bij het Woonprotest in Nijmegen!”

Jonge Socialisten, partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent en Jan Daenen tijdens het Woonprotest Arnhem. © Mika Kraft

 

Demonstranten bij het Woonprotest te Arnhem. © Mika Kraft