1 maart 2015

Het meisje met de Rode Muts blogt: Waarom 500 miljoen wél werkt!

Sociaal, sterk en duurzaam Gelderland pronkt er op het verkiezingsprogramma van de PvdA. Klinkt allemaal erg leuk maar geen enkele partij zal voor ‘asociaal, slap en verspillend Gelderland’ gaan. Toch zijn ‘sterk’, ‘sociaal’ en ‘duurzaam’ de drie pijlers waar ons partijprogramma op leunt. Net als ons speurpunt 500 miljoen in de Gelderse economie. Hoe maakt de PvdA met 500 miljoen Gelderland écht socialer, sterker en duurzamer?

Door slim te investeren en het geld te gebruiken om koop- en huurwoningen te verduurzamen. Op die manier creëren we banen in de bouw, besparen mensen op energiekosten én maken we Gelderland een stukje duurzamer. Iets met een mes en drie kanten.

We houden het ook realistisch. De 500 miljoen baseren we ergens op. Afgelopen jaar heeft de coalitie 250 miljoen in de Gelderse economie gestoken. Dit leverde 5 000 banen op. Daarop voortbordurend gaan we nu verder met 500 miljoen. Zeggen dat je met 500 miljoen 10 000 banen wilt creëren is dus een realistische uitspraak.

We doen dat in ieder geval niet a la D66 door bankje te spelen en als een poortwachter bepalen welk bedrijf een lening van de provincie krijgt. We willen immers niet opnieuw een economische zeepbel creëren. Het schijnt dat de Amerikanen dat ook eens gedaan hebben. Heeft iemand D66 wel eens verteld wat er gebeurde toen die mooie Amerikaanse zeepbel knapte? Waarschijnlijk niet. Ik weet wel dat ‘crisis’ het meest gebruikte woord van dat jaar was. Minister Dijsselbloem wees het D66-plan al direct van de hand: onhaalbaar.

Ik snap best dat je als politici elkaar wilt overtreffen. Maar je moet wel met twee benen op de grond blijven staat. Waarom ineens met 3 miljard gaan smijten? Op de verkeerde manier? Toen de presentatrice onlangs een debat tussen de lijsttrekkers van VVD en D66 samenvatte als ‘leuk wedstrijdje verplassen’ sloeg ze de spijker op de kop. De spaarpot in één keer leegmaken, waardoor de collega’s na ons niets over houden is niet sociaal en onverstandig. De hand op de knip en al het kapitaal dood op de bank laten staan werkt ook niet.

Nu alleen nog de VVD overhalen dat er best wat geld uit het spaarpotje gehaald kan worden. Eén van de VVD mannen schreef: ‘zuinigheid met vleit, bouwt huizen als kastelen.’ Ik zeg de bouw bouwt huizen als kastelen. Laten we daar in investeren!