10 februari 2015

Het meisje met de rode muts blogt: dáárom PvdA

Ik ben lid geworden van de Partij van de Arbeid toen de partij in de peilingen nog harder zakte dan de huizenprijzen tijdens de economische crisis. Veel mensen begrepen dit niet. Een veel gehoorde reactie was: ‘wat leuk dat je politiek actief bent geworden! Maar waarom voor de PvdA in deze tijd?’

Ik denk dan terug aan 2012, toen ik nog een officiersopleiding deed in het Belgisch leger. Ik hield me vooral bezig met de Belgische politiek. Di Rupo bewonderde ik omdat hij uit een onmogelijke uitslag toch een kabinet wist te vormen. Hetzelfde gebeurde later ook in Nederland: twee tegenpolen als grote winnaars. Ik was benieuwd of Nederland ook zo lang zonder regering zou zitten. Maar nee. De PvdA ging de samenwerking aan. ‘Want het alternatief is door emmeren tot we over een jaar misschien een meerderheid hebben met kleine linkse partijen. Dat is nog veel slechter voor Nederland.’

Nog steeds heb ik veel bewondering voor die instelling. Weten dat je onvermijdelijk toezeggingen moet doen en in populariteit zal verliezen, en tóch de uitdaging aangaan omdat dat beter is voor Nederland.

We zijn bijna twee jaar verder. Ondertussen ben ik lid geworden van diezelfde PvdA. De coalitie is een uitdaging maar niet onmogelijk. In twee woorden draait de PvdA om ‘kansen krijgen’. De VVD roept dat je kansen zelf moet creëren. Samen wordt dat zoiets als ‘de kans krijgen om kansen te creëren’. En dat klinkt eigenlijk zo slecht nog niet.

De media mag dan negatief zijn over mijn partij, ik ben het niet met ze eens. Er is veel bereikt. Cijfers laten zien dat Nederland langzaam omhoog krabbelt. De huizenprijzen stijgen weer en wat mij betreft hadden de peilingen dat ook mogen doen. De PvdA is mede verantwoordelijk voor deze stijging. Kijk alleen al hoe onze Dijsselbloem de banken aan banden legde.

Natuurlijk zijn er toezeggingen geweest. Toezeggingen die ik liever niet had gezien. Maar als ik eerlijk ben dan weet ik dat die toezeggingen niet opwegen tegen alles wat de PvdA wél bereikt heeft. Door niet in het kabinet te stappen hadden we misschien geen verantwoording hoeven afleggen voor alles wat de VVD zou veranderen. Dat was de makkelijke weg geweest. Maar zo zijn we niet. We nemen onze verantwoordelijkheid en kiezen voor het beste voor Nederland. Op een realistische manier. Dat is een houding waar ik me volledig in herken. En daar ben ik trots op!

Het meisje met de rode muts

_______________________

Carina Nieuwenweg is een Wageningse student en nummer 10 op de lijst voor de Provinciale Staten. Ze omschrijft zichzelf als een kritisch persoon die allergisch is voor tunnelvisie. Ondertussen staat ze bekend als het meisje dat steevast de rode PvdA draagt. In de aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen schrijft ze elke week een blog.