2 april 2014

Red het pompstation op de hoek

Hoe zit het nu echt met de verhalen over het accijnsprobleem? Vorige week reed ik daarom langs de grens van Gelderland en ging eens tanken. Met drie tankbeurten van elk vijf liter was ik overigens geen topklant. Ik heb het geweten. Op mijn vraag; “ hoe het gaat” komt er heel wat los. Zo sprak ik bij de ESSO in Winterswijk over de accijns. Klip en klaar werd me verteld dat de grens nu echt bereikt is. Na jaren van verhogingen is de prijsstijging van januari echt the limit. Er wordt de pomphouder nu wel erg veel geld door de neus geboord. Met veel negatieve bijvangst. In de shop wordt niets verkocht, er wordt slechts sporadisch getankt en de tankauto komt in een veel mindere frequentie de tanks bijvullen van het tankstation. Kortom die accijnsverhoging kost banen en is een schoolvoorbeeld van pennywise, poundfoolish.

Het Financieel Dagblad heeft het zelfs over een weglekeffect van €600 miljoen euro, omdat Nederland de hoogste accijns op benzine en LPG in Europa heeft. Mijn oplossing voor Staatssecretaris Wiebes: pieker niet te lang, doe snel wat. Kom die hardwerkende ondernemers met hun aardige werknemers snel tegemoet. Kies voor de invoering van een grens effect-korting. Dat is een korting op de accijnzen, die geleidelijk oploopt naarmate de afstand van het leverpunt tot de landsgrens korter is. Doordat richting de grens de prijzen daardoor zo laag mogelijk worden, minimaliseren we zo de verschillen met de prijzen net over de grens.

De aanpak lijkt een beetje op die van de armoedeval. Verwacht wordt dat een grens effectenkorting de negatieve grenseffecten grotendeels kan wegnemen. Door de korting richting de landsgrenzen slechts geleidelijk te laten oplopen, worden binnenlandse grenseffecten vermeden. Win-win voor veel partijen. Voor de pomphouder minder omzetderving! Voor de Staatminder accijnsderving en meer BTW. En natuurlijk goed voor het milieu, er wordt minder omgereden. De Winterswijker rijdt niet langer naar Duitsland voor een volle tank, maar stopt gewoon bij zijn frisse Esso pompstation om de hoek. Makkelijker kunnen we het niet maken, meneer Wiebes!

Piet Wanrooij, Statenlid

Piet Wanrooy