Gelders Winterfonds ingesteld, dankzij de PvdA

Door Fokko Spoelstra op 10 november 2022
Foto header: Binnenstad Arnhem

PvdA Gelderland heeft, samen met GroenLinks en VVD, een plan voor een Gelders Winterfonds ingediend tijdens de vergadering van de Provinciale Staten op 9 november. Sportclubs, buurthuizen, zwembaden en ook het MKB gaan het moeilijk krijgen door de hoge energierekeningen. De drie partijen willen dat dit soort organisaties de winter door worden geholpen. De Provinciale Staten hebben het voorstel aangenomen.

Hierdoor kunnen gemeenten bij de provincie aankloppen. Het kan alleen voor ondersteuning van instellingen of bedrijven als er geen andere optie kan worden aangesproken.

De Rijksoverheid en de gemeenten zijn al met allerlei regelingen bezig. Toch vinden wij dat ook de provincie iets moet doen. “Als provincie moet je er zijn voor je gemeenten. Wij kunnen ons steentje bijdragen als instellingen of bedrijven tussen wal en schip dreigen te vallen. Niks doen geeft geen pas,” aldus Fokko Spoelstra. “Het is misschien een bijzondere vorm, maar het zijn dan ook bijzondere tijden. Het instellen van een Gelders Winterfonds moet nu zo snel mogelijk gebeuren, anders is de winter al ingetreden en zijn we te laat.”

“Als provincie moet je er zijn voor je gemeenten. Wij kunnen ons steentje bijdragen als instellingen of bedrijven tussen wal en schip dreigen te vallen.”

De €10 miljoen uit dit Gelders Winterfonds is er niet alleen ter ondersteuning van hoge energierekeningen, maar vooral om te ondersteunen in het sneller verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en het Gelders bedrijfsleven. “In ons voorstel roepen we de gedeputeerde dan ook op om zich maximaal in te zetten om dit te stimuleren. Goed voor de energierekening én goed voor het klimaat!”

Het voorstel voor het Gelders Winterfonds, dat je hier kan lezen, is aangenomen door de stemmen van PvdA, VVD, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Groep-De Kok en de SGP. Hierdoor kunnen gemeenten een beroep doen op de provincie om maatschappelijke instellingen en bedrijven de winter door te helpen. Daarnaast wordt de verduurzaming gestimuleerd.

D66, Partij voor de Dieren, SP, Forum voor Democratie en de PVV stemden tegen het voorstel.

Fokko Spoelstra

Fokko Spoelstra

Met overtuiging én enthousiasme bekleed ik het Statenlidmaatschap van Gelderland voor de PvdA. Mijn naam is Fokko Spoelstra getrouwd, drie kinderen. Werkzaam bij de Stichting Waardering en Erkenning Politie, voorheen wethouder van Apeldoorn, voorheen werkzaam in het openbaar vervoer en het betalingsverkeer. Ervaren, stabiel. Overtuigd van het belang van een sterke PvdA in Provinciale Staten van Gelderland. Een sterke PvdA

Meer over Fokko Spoelstra