Digitale arbitrage bij Vitens

19 januari 2018

In Nieuwsuur was woensdagavond 17 januari een rapportage te zien over het bedrijf E-Court, een digitale rechtbank waar veel zorgverzekeringen en waterbedrijven naar toe gaan om mensen die schulden bij hun hebben tot betalen te veroordelen. De methode is omstreden. Omdat de provincie Gelderland aandeelhouder is bij Vitens stellen Karin Jeurink en Yvonne de Jager schriftelijke vragen.

Mensen met schulden hebben deze vaak op verschillende plekken. Er wordt aan alle kanten aan deze mensen getrokken. Veel verschillende schuldeisers, incassobureaus en veel papieren. E-Court doet hier ook aan mee, maar is in de basis een ander systeem. Het komt in plaats van een reguliere kantonrechter, wil snelle reacties en doet digitaal uitspraak binnen 5 dagen na ontvangst van de stukken. Wanneer iemand niet goed Nederlands spreekt of niet goed met een computer en scanner om kan gaan wordt het nog veel lastiger.

E-Court publiceert geen uitspraken in het openbaar. In de papieren die iemand met schulden toegestuurd krijgt staat ergens op pagina 3 pas dat ook voor een reguliere kantonrechter gekozen kan worden. Bij zorgverzekeraars staat de mogelijkheid om naar deze digitale rechter te stappen verborgen in de algemene voorwaarden, daar zouden mensen nog kunnen kiezen om een andere verzekeraar te nemen. Bij een waterbedrijf is hier geen keuze.

De PvdA vindt het belangrijk dat ook bij mensen met schulden nog steeds aan alle regels wordt voldaan. Als aandeelhouder van Vitens kan de provincie Gelderland er op toezien dat ze geen gebruik maken van E-Court zolang de procedures in strijd zijn het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en Europese consumentenregels. Daarom hebben wij deze schriftelijke vragen gesteld.