7 september 2015

De wolken in voor de campagne

5 juli 2015. De rode nieuwjaarsborrel is alweer een tijd geleden. Een borrel waarbij een veiling werd gehouden om de campagnekas wat te spekken. Een opmerkelijke veiling. Niet alleen vanwege John Kerstens als veilingsmeester of de aangeboden stropdas van Jeroen Dijsselbloem. Het is tijdens deze veiling dat meneer Kastelein, als één van de oudste leden van het gezelschap, zijn tanden zet in een aangeboden zweefvliegvlucht en iedereen overbiedt. Volgens eigen zeggen een ‘jongensdroom’.

Een halfjaar later is het zover. Meneer Kastelein en zijn vrouw zetten voet op zweefvliegclub Flevo vlakbij Biddinghuizen (Flevoland). Een beetje onzeker. Want meneer en mevrouw hebben onderweg moeten schuilen voor de regen. Gaat het vliegen dan wel door? Tjah, het weer doet inderdaad niet wat was voorspeld en dreigt roet in het eten te gooien. Maar zolang de bui nog niet bij het vliegveld is gaan we gewoon door.

In vogelvlucht wordt meneer Kastelein verteld wat hem te wachten staat. Hij wordt in een zweefvliegtuig gezet en een ervaren piloot neemt voorin plaats. ‘Niet stiekem aan de hendels trekken, maar verder vooral genieten!’ Een grote glimlach siert het gezicht van meneer Kastelein maar ook de zenuwen zijn te merken. Zijn vrouw kijkt vanaf de zijkant toe, met een fotocamera in de aanslag.

En dan is het zover. Het vliegtuig wordt omhoog gelierd. Met een snelheid van 120 kilometer per uur brengt de lier het vliegtuig binnen 30 seconden naar 400 meter. Een ervaring waar geen enkele achtbaan tegenop kan. Eenmaal bovenin is het juist vrij rustig. Geen lawaaierige motor, maar heerlijk zweven door het luchtruim boven de polder. Aan de overkant van het water is Gelderland al te zien.

Wanneer het vliegtuigje de landing inzet staat mevrouw Kastelein al klaar om foto’s te maken. Haar man stapt stralend uit het vliegtuig. ‘Het was geweldig!’ roept hij blij maar moet toch ook een beetje bijkomen van de vlucht. Ze blijven nog een tijdje gefascineerd naar het vliegbedrijf kijken en vertrekken dan met een voldaan gevoel terug naar Gelderland. Voordat ze het vliegveld verlaten kan meneer Kastelein het niet laten nog één laatste vraag te stellen. ‘Zeg, om te leren zweefvliegen, geldt daar eigenlijk een maximale leeftijd voor?’

Carina Nieuwenweg

Carina Nieuwenweg