Dankzij PvdA onderzoek naar verduurzaming maatschappelijk vastgoed

Door Jan Daenen op 11 november 2020
Foto header: Yola de Lusenet

“Prima, al die zonneparken en windmolens. Maar we moeten de kleintjes, zoals buurthuizen en sportkantines, niet vergeten bij de verduurzaming.” Dit schreef ik afgelopen week in mijn opiniestuk in De Stentor.

Om de daad bij het woord te voegen diende ik daarom, namens PvdA Gelderland, een motie in tijdens de behandeling van de provinciale begroting voor 2021. In de motie constateert de PvdA dat er momenteel naast een gezondsheids- en economische crisis ook een klimaatcrisis gaande is. Deze moeten wij vooral niet vergeten. Gelderland heeft namelijk nog een lange weg te gaan om de gestelde klimaatdoelen te bereiken. Bij het Rijk is er een subsidie beschikbaar voor maatschappelijk vastgoed in de weg naar verduurzaming van deze gebouwen. Deze subsidie is alleen niet gericht op het mogelijk maken van energiebesparing en reductie van CO₂. En daar zit nu ook juist een probleem wat aangepakt moet worden.

Scholen, verenigingen en andere organisaties in het bezit van maatschappelijk vastgoed willen graag verduurzamen, maar hebben hier lang niet altijd de financiële middelen voor. Hierdoor kunnen ze niet voldoen aan de moderne duurzaamheidseisen waar we allemaal naar streven.

In Nederland verwachten we inmiddels van de inwoners dat zij gaan voldoen aan de gestelde klimaatdoelen. Bijvoorbeeld door het scheiden van afval, het besparen van energie en het opwekken en gebruikmaken van groene stroom. Terechte verwachtingen, maar goed voorbeeld doet natuurlijk goed volgen: als overheid moeten we natuurlijk ook onze steen bijdragen.

De overheid moet het goede voorbeeld geven.

Daarnaast is het goed voor het welzijn van Gelderlanders dat de (semi-)overheidsgebouwen en ander maatschappelijk vastgoed van goede kwaliteit zijn. Op dit moment laat deze kwaliteit vaak nog te wensen over. Voor de verenigingen en organisaties is het energieverbruik ook nog een een grote kostenpost. Voor hun financiële gezondheid is het dus ook belangrijk om hieraan bij te dragen.

Om de gestelde doelen te behalen is het van groot belang dat we de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (financieel) aantrekkelijker maken. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden: in andere provincies werken programma’s om deze verduurzaming te stimuleren al erg goed.

De PvdA en de mede-indieners van deze motie (VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, D66, SGP en 50PLUS) vragen Gedeputeerde Staten dan ook om zich in te zetten voor dit probleem. Dit door middel van een onderzoek hoe we als provincie eigenaren van maatschappelijk vastgoed kunnen helpen en ontzorgen bij de verduurzamingsmaatregelen.

Daarnaast horen we graag van de gedeputeerde hoe de financiering van de uitvoering plaats kan vinden. Vervolgens verwachten wij een concreet voorstel vanuit Gedeputeerde Staten. Graag zien we in dit voorstel de mogelijkheden om een revolverend fonds op te zetten terugkomen. De voortgang horen we graag bij de behandeling van de Perspectiefnota, medio 2021.

Brede steun.

We zijn blij dat onze motie is aangenomen met brede steun van de Provinciale Staten, dankzij de mede-indieners. Verder stemden Partij voor de Dieren en SP voor. Alleen PVV en Forum voor Democratie stemden tegen.

Jan Daenen

Jan Daenen

Zeker zijn van een eerlijke toekomst. Of je wieg nu staat in een villa in Rozendaal of een corporatieflat in Arnhem-Zuid, je geboorteomgeving mag nooit bepalen welke dromen wel en niet realistisch zijn. Zolang we in ons land dat niveau van gelijke kansen nog niet bereikt hebben is de sociaaldemocratie broodnodig. Het is een eer

Meer over Jan Daenen